Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.author |
Kovářová, Michaela
|
cze |
dc.contributor.author |
Bartoš, Martin
|
cze |
dc.contributor.author |
Sýs, Milan
|
cze |
dc.date.accessioned |
2018-02-27T03:14:17Z |
|
dc.date.available |
2018-02-27T03:14:17Z |
|
dc.date.issued |
2017 |
eng |
dc.identifier.isbn |
978-80-7444-052-6 |
eng |
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/70078 |
|
dc.description.abstract |
Determination of amino acids by capillary isotachophoresis is presented. Developed method is suitable for separation of amino acids from relatively simple mixtures, especially for dietary supplements. The most of amino acids is not possible to separate directly by isotachophoresis. Thus, they had to be converted to other compounds. Chemical conversion to corresponding hydroxy acids in presence of nitrite acid was used. This necessary nitrite acid was prepared by reaction of sodium nitrite with acetic acid. Under optimization, concentration 0.1 mol/L sodium nitrite and acetic acid was found. As the best electrolyte system for separation of hydroxy acids, 0.01 mol/L HCl, 0.05% hydroxyethyl cellulose, with β-alanine (leading electrolyte of pH=3.6) and 0.01 mol/L valeric acid with sodiumhydroxide (terminating electrolyte of pH=7.24) were chosen. |
eng |
dc.format |
p. 20-26 |
eng |
dc.language.iso |
eng |
eng |
dc.publisher |
Univerzita Karlova. Přírodovědecká fakulta |
eng |
dc.relation.ispartof |
13th ISC Modern Analytical Chemistry |
eng |
dc.rights |
open access |
eng |
dc.subject |
amino acids |
eng |
dc.subject |
hydroxy acids |
eng |
dc.subject |
isotachophoresis |
eng |
dc.subject |
aminokyseliny |
cze |
dc.subject |
hydroxykyseliny |
cze |
dc.subject |
izotachoforéza |
cze |
dc.title |
Isotachophoretic Determination of Amino Acids After Their Conversion to Hydroxy Acids |
eng |
dc.title.alternative |
Izotachoforetické stanovení aminokyselin po jejich konverzi na hydroxykyseliny |
cze |
dc.type |
ConferenceObject |
eng |
dc.description.abstract-translated |
Článek se zabývá izotachoforetickým stanovením aminokyselin. Vyvinutý způsob je vhodný pro stanovení aminokyselin v poměrně jednoduchých směsích, zejména v potravinových doplňcích. Aminokyseliny byly před separací převedeny na příslušné hydroxykyseliny působením roztoku kyseliny dusité (resp. roztoku dusitanu okyseleného kyselinou octovou). Konverze probíhala nejlépe v roztoku 0,1 M dusitanu sodného a 0,1 M kyseliny octové. Vedoucí elektrolyt obsahoval 0,01 M HCl a 0,05% hydroxyethylcelulosu, pH bylo upraveno β-alaninem na hodnotu 3,6. Koncovým elektrolytem byla 0,01 M kyselina valerová s pH upraveným hydroxidem sodným na hodnotu 7,24. |
cze |
dc.event |
13th ISC Modern Analytical Chemistry (20.09.2017 - 21.09.2017, Praha) |
eng |
dc.peerreviewed |
yes |
eng |
dc.publicationstatus |
published |
eng |
dc.relation.publisherversion |
http://web.natur.cuni.cz/analchem/isc/isc13.pdf |
|
dc.identifier.wos |
000435216500004 |
|
dc.identifier.obd |
39880116 |
eng |
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam
|
Vyhledávání
Procházet
-
Vše v Digitální knihovně
-
Tato kolekce
Můj účet
|