Isotachophoretic Determination of Amino Acids After Their Conversion to Hydroxy Acids

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Kovářová, Michaela cze
dc.contributor.author Bartoš, Martin cze
dc.contributor.author Sýs, Milan cze
dc.date.accessioned 2018-02-27T03:14:17Z
dc.date.available 2018-02-27T03:14:17Z
dc.date.issued 2017 eng
dc.identifier.isbn 978-80-7444-052-6 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/70078
dc.description.abstract Determination of amino acids by capillary isotachophoresis is presented. Developed method is suitable for separation of amino acids from relatively simple mixtures, especially for dietary supplements. The most of amino acids is not possible to separate directly by isotachophoresis. Thus, they had to be converted to other compounds. Chemical conversion to corresponding hydroxy acids in presence of nitrite acid was used. This necessary nitrite acid was prepared by reaction of sodium nitrite with acetic acid. Under optimization, concentration 0.1 mol/L sodium nitrite and acetic acid was found. As the best electrolyte system for separation of hydroxy acids, 0.01 mol/L HCl, 0.05% hydroxyethyl cellulose, with β-alanine (leading electrolyte of pH=3.6) and 0.01 mol/L valeric acid with sodiumhydroxide (terminating electrolyte of pH=7.24) were chosen. eng
dc.format p. 20-26 eng
dc.language.iso eng eng
dc.publisher Univerzita Karlova. Přírodovědecká fakulta eng
dc.relation.ispartof 13th ISC Modern Analytical Chemistry eng
dc.rights open access eng
dc.subject amino acids eng
dc.subject hydroxy acids eng
dc.subject isotachophoresis eng
dc.subject aminokyseliny cze
dc.subject hydroxykyseliny cze
dc.subject izotachoforéza cze
dc.title Isotachophoretic Determination of Amino Acids After Their Conversion to Hydroxy Acids eng
dc.title.alternative Izotachoforetické stanovení aminokyselin po jejich konverzi na hydroxykyseliny cze
dc.type ConferenceObject eng
dc.description.abstract-translated Článek se zabývá izotachoforetickým stanovením aminokyselin. Vyvinutý způsob je vhodný pro stanovení aminokyselin v poměrně jednoduchých směsích, zejména v potravinových doplňcích. Aminokyseliny byly před separací převedeny na příslušné hydroxykyseliny působením roztoku kyseliny dusité (resp. roztoku dusitanu okyseleného kyselinou octovou). Konverze probíhala nejlépe v roztoku 0,1 M dusitanu sodného a 0,1 M kyseliny octové. Vedoucí elektrolyt obsahoval 0,01 M HCl a 0,05% hydroxyethylcelulosu, pH bylo upraveno β-alaninem na hodnotu 3,6. Koncovým elektrolytem byla 0,01 M kyselina valerová s pH upraveným hydroxidem sodným na hodnotu 7,24. cze
dc.event 13th ISC Modern Analytical Chemistry (20.09.2017 - 21.09.2017, Praha) eng
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published eng
dc.relation.publisherversion http://web.natur.cuni.cz/analchem/isc/isc13.pdf
dc.identifier.wos 000435216500004
dc.identifier.obd 39880116 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet