Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses ÚMKM FES (Ing.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/47891

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 181
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Využití analýzy panelových dat v podnikové praxi
    (Univerzita Pardubice, 2024) Fillová, Marcela; Boháčová, Hana; Zapletal, David
    Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku týkající se analýzy panelových dat. Popisuje jednotlivé modely panelových dat. Aplikuje analýzu panelových dat na konkrétní problém z podnikové praxe. Součástí práce je výběr vhodného modelu, jeho aplikace a interpretace odhadnutých parametrů.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Determinanty zavedení procesních a produktových inovací v podnicích v ČR
    (Univerzita Pardubice, 2024) Schejbalová, Anna; Zapletal, David; Boháčová, Hana
    Diplomová práce se zabývá determinanty zavedení produktových a procesních inovací v podnicích v ČR a posléze jsou konstruovány modely logistické regrese pro oba typy inovací. Nejprve jsou definovány inovace a základní aspekty týkající se inovací. Následně jsou popsány determinanty, které budou využity přímo v modelech logistické regrese. Tyto determinanty jsou posléze analyzovány. V navazující části práce je popsána logistická regrese a provedena konstrukce modelů. Nakonec jsou shrnuté získané výsledky z modelů.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Pojištění podnikatelských rizik
    (Univerzita Pardubice, 2024) Prchalová, Tereza; Boháčová, Hana; Jindrová, Pavla
    Tato diplomová práce je zaměřena na Pojištění podnikatelských rizik konkrétního podniku. V rámci teoretické části práce je blíže představeno pojištění podnikatelů a způsoby identifikace, měření a snižování podnikatelských rizik. Praktická část provádí analýzu rizik zkoumaného podniku na jejíž základě stanovuje doporučení na pojistnou ochranu, které poté porovnává se současným pojištěním podniku.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Analýza časových řad v podnikové praxi
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hajská, Klára; Boháčová, Hana; Heckenbergerová, Jana
    Diplomová práce se zaměřuje na problematiku časových řad a podrobněji rozebírá vybrané metody analýzy jednorozměrných časových řad. V této práci lze nalézt i příklady aplikace metod na konkrétní časové řady z podnikové praxe, porovnání jejich výsledků, predikování budoucího vývoje časových řad a zhodnocení kvality získaných predikcí.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Oligopoly a teorie her
    (Univerzita Pardubice, 2024) Klánová, Gabriela; Koudela, Libor; Heckenbergerová, Jana
    Diplomová práce s názvem Oligopoly a teorie her se věnuje problematice teorie her ve spojitosti s oligopolní tržní strukturou, včetně praktických příkladů možného využití. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola se zabývá oligopolní tržní strukturou - charakteristikou oligopolů, typy oligopolů, Cournotovým, Stackelbergovým a Bertrandovým modelem. Druhá kapitola je zaměřená na oblast teorie her související s využitím v oblasti oligopolů - na kooperativní a nekooperativní hry, vězňovo dilema, opakované hry. Třetí kapitola představuje praktické vyžití jednotlivých typů her jako je například vězňovo dilema, reklamní hra, Cournotův model pro duopol a pro n firem v oligopolní tržní struktuře.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Vnímání marketingové komunikace vybrané společnosti
    (Univerzita Pardubice, 2024) Čermáková, Nikola; Jindrová, Pavla; Boháčová, Hana
    Cílem diplomové práce "Vnímání marketingové komunikace vybrané společnosti" je zhodnocení marketingové komunikace vybrané společnosti a její vnímání spotřebiteli. Úvodní část práce slouží k vymezení základních pojmů v oblasti marketingu, samotné marketingové komunikace, pojetí brandu a jeho účelu a výhod budování značky firmy. Druhá část práce je založena na dotazníkovém šetření, které se bude týkat vnímání marketingové komunikace této společnosti se spotřebiteli. Marketingová komunikace společnosti bude zhodnocena a budou představeny návrhy na její případné zlepšení.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Vnímání marketingové komunikace vybraného podniku
    (Univerzita Pardubice, 2024) Šindelářová, Aneta; Jindrová, Pavla; Boháčová, Hana
    Tato práce je zaměřena na vnímání marketingové komunikace vybraného podniku. Cílem této práce je zhodnocení marketingové komunikace v podniku Jaromír Horký a její vnímání spotřebiteli. Úvodní část práce se zabývá vymezením základních pojmů marketingu, marketingové komunikace a marketingového výzkumu. Druhá část práce se věnuje představení podniku a analýze jeho marketingové komunikace, k čemuž bylo využito dotazníkové šetření. V závěru práce jsou formulovány výsledky dotazníkového šetření a z nich vyplývající návrhy a doporučení ke zlepšení stávající situace.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Systém zaměstnaneckých benefitů ve vybrané společnosti
    (Univerzita Pardubice, 2023) Lněnička, Tomáš; Koudela, Libor; Zapletalová, Lucie
    Cílem této diplomové práce je analyzovat současnou situaci JIP východočeská, a.s. a navrhnout vlastní řešení v systému zaměstnaneckých benefitů. Tato práce se skládá ze dvou částí. První částí je teoretická, která se skládá z kapitol 1, 2 a 3 a jsou v ní rozebrány související pojmy. Konkrétně se jedná o pojmy související se zaměstnáváním lidí a pracovním výkonem, motivací a odměňováním a zaměstnaneckými výhodami. Druhou část této diplomové práce tvoří praktická část, která se skládá z kapitol 4, 5 a 6. Tato část začíná představením společnosti JIP východočeská, a.s., následně probíhá analýza současného stavu, ve které se nachází metodika výzkumu a vyhodnocení dotazníkového šetření. Poslední kapitola je věnována návrhu strategie zaměstnaneckých benefitů v daném podniku.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Zajištění jako součást podnikového managementu rizik v komerční pojišťovně
    (Univerzita Pardubice, 2023) Rückl, Jiří; Boháčová, Hana
    Diplomová práce se věnuje rizikům podnikatelských subjektů se zaměřením na zajištění, které představuje jednu z možností transferu rizika komerční pojišťovny. První kapitola popisuje obecně rizika podnikatelských subjektů a jejich klasifikaci. Druhá kapitola se věnuje kapitálovým požadavkům na komerční pojišťovny a rizikům, které vyplývají přímo z pojišťovací činnosti. Třetí a čtvrtá kapitola se zaměřuje na konkrétní možnosti zajištění. Kromě klasického finančního zajištění skrze specializované zajišťovny uvádí také možnosti alternativního přenosu rizika. Poslední kapitola se věnuje metodám výpočtu zajistného, které vychází z historické zkušenosti s daným portfoliem.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Rozhodování v konfliktních situacích pomocí maticové hry
    (Univerzita Pardubice, 2023) Jiskrová, Nikol; Heckenbergerová, Jana
    Tato diplomová práce se zabývá řešením konfliktních situací pomocí maticové hry. První část práce je věnována vymezení pojmu konfliktní situace a modelům rozhodování. Dále je rozebráno lineární programování, teorie her a maticová hra. Ve druhé části jsou vypočítány příklady, se kterými je možné setkat se v praxi, pomocí maticové hry.