Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses ÚOChT FCHT (Ing.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/30342

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 111
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Syntéza a charakterizace heterocyklických sloučenin s atomem boru vycházející z beta-enaminoesterů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Švábková, Nikol; Svobodová, Markéta; Hejtmánková, Ludmila
    Teoretická část práce je zaměřena na syntézu heterocyklických sloučenin vycházejících z vybraných beta-enaminoesterů. Experimentální část se věnuje syntéze a charakterizaci heterocyklických sloučenin s atomem boru vycházející z enaminoesterů. Připravené sloučeniny byly charakterizovány pomocí 1H, 13C, 11B a 15N NMR spektroskopie a teploty tání.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Syntéza a charakterizace heterocyklických sloučenin s atomem boru vycházející z beta-enaminoamidů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Petrová, Monika; Svobodová, Markéta; Doušová, Hana
    Teoretická část se věnuje syntéze a vlastnostem šestičlenných kondenzovaných heterocyklických sloučenin nejen se dvěma fragmenty BPh2, ale především sloučenin nazývaných BOPHY a podobných. Experimentální část je zaměřena na syntézu bicyklických heterocyklických sloučenin s fragmenty BPh2 a BF2. Připravené sloučeniny byly charakterizovány teplotou tání, NMR spektroskopií a elementární analýzou.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Deriváty 1,2,3-triazolu jako potenciální elektrolyty pro Li-iontové baterie
    (Univerzita Pardubice, 2024) Černý, Tomáš; Klikar, Milan; Podlesný, Jan
    Lithium iontová baterie (LIB) v současnosti reprezentuje jednu z nejperspektivnějších technologií pro uchovávání elektrické energie. Na poli dobíjecích akumulátorů zaujímají LIB výsostné postavení díky mimořádným vlastnostem, jako jsou vysoká energetická hustota a nominální napětí, vysoký počet dobíjecích cyklů, bezpečnost a spolehlivost. Jednou ze základních komponent každé LIB je elektrolyt, který plní roli transportního média Li+ iontů mezi oběma elektrodami. Komerční LIB nejčastěji využívají kapalný elektrolyt tvořený anorganickou lithnou solí LiPF6, která je rozpuštěna v bezvodém polárním aprotickém rozpouštědle (typicky směs karbonátů). Nicméně tato původní koncepce lithného elektrolytu již dosáhla svých technologických limitů a rovněž začíná být nevyhovující z pohledu nízké hydrolytické a termální stability LiPF6. Perspektivní výzkumnou cestu, která eliminuje výše zmíněné nedostatky anorganických elektrolytů, představují organické lithné soli. V této oblasti se těší popularitě především anionty Hückelova typu, tedy lithné soli odvozené od heteroaromatických N-kyselin na bázi imidazolu či 1,2,3-triazolu. Rešeršní část této diplomové práce čtenáře blíže seznamuje s historickým vývojem dobíjecích LIB, představuje základní součásti článku a principy jeho fungování. Klíčové pasáže jsou pak věnovány (an)organickým elektrolytům v LIB a jejich vlastnostem. Pozornost je zaměřena hlavně na elektrolyty odvozené od aniontů Hückelova typu a na jejich chování v rozpouštědlových systémech. Závěrečná kapitola se pak zabývá elektronovými vlastnostmi 1H 1,2,3-triazolu a možnostmi syntézy tohoto heteroaromatického kruhu. V rámci experimentální části této diplomové práce bylo navrženo a úspěšně syntetizováno celkem 17 lithných solí (z toho 12 nových) odvozených od základního 1,2,3-triazolu, dále benztriazolu a 4 fenyl-1,2,3-triazolu. Využité syntetické cesty zahrnovaly zejména diazotaci 1,2-diaminů, Henryho reakci, cyklokondenzaci -nitrostyrenů s NaN3 a finální neutralizaci N-kyselin pomocí MeOLi. Struktura a čistota všech meziproduktů i cílových lithných solí byla ověřena pomocí dostupných analytických metod (NMR, EI-MS, HR-MALDI-MS, IČ). Závěrem byla měřena rozpustnost cílových lithných solí ve vybraných polárních aprotických rozpouštědlech.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    AIE vlastnosti vybraných OBN heterocyklů substituovaných fenylovými rotory
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hrdličková, Markéta; Šimůnek, Petr; Doušová, Hana
    Tato diplomová práce se zabývá syntézou OBN heterocyklů odvozených od benzoylacetonu nebo dibenzoylmethanu substituovaných fenylskupinami v různých pozicích uhlíkatého skeletu a vodíkem na atomu dusíku OBN heterocyklu. Teoretická část je zaměřena na principy fotoluminiscence, AIE a ACQ efektu a také se věnuje luminiscenčním vlastnostem OBN heterocyklů. Experimentální část se zabývá syntézami vedoucími k požadovaným oxazaborinům. V rámci této práce bylo připraveno celkem šest nových cílových sloučenin, které byly charakterizovány dostupnými metodami a byla u nich provedena i předběžná studie AIE aktivity.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Molekulárně otištěné polymery pro selektivní adsorpci Ibuprofenu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Jelínek, Adam; Bartáček, Jan; Aman, Michal
    V této diplomové práci shrnuty možné strategie přípravy molekulárně otištěných polymerů pro selektivní zachycení léčiva Ibuprofenu z roztoku. Praktická část této diplomové práce shrnula přípravu takto otištěných polymerů kovalentním přístupem a následné vsádkové a průtočné experimenty pro zachycení Ibuprofenu, dále se tato práce zabývá selektivním zachycení Ibuprofenu ze směsi s Paracetamolem. Nakonec se také prostudovala možná recyklace a znovupoužití těchto materiálů.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    2,2-Diarylnitroethany jako chirální stavební blok v asymetrické syntéze
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hlavatý, Tomáš; Bartáček, Jan; Kremláček, Vít
    Tato diplomová práce se zaměřila na rozšíření syntetických aplikací palladiem katalyzované Hayashiho-Miyaurovy reakce prostřednictvím přípravy nových derivátů 2,2-diaryl-1-nitroethanů, které dosud nebyly zkoumány v kontextu asymetrické syntézy. Konkrétně byly syntetizovány tři sloučeniny: 1,3-dimethoxy-5-(2-nitro-1-(o-tolyl)ethyl)benzen, 2-(2-nitro-1-fenylethyl) fenol a 4-(2-nitro-1-fenylethyl)fenol. Tyto cílové látky byly vybrány kvůli unikátní výzvě spojené s ortho-substitucí a přítomnosti volných hydroxyskupin. V rámci syntézy byl použit katalytický systém (S)-iPr-IsoQuinox/Pd(TFA)2, a bylo experimentováno s šesti různými kombinacemi nitrostyrenů a boronových kyselin. Výzkum potvrdil, že ortho-substituce boronové kyseliny negativně ovlivňuje reaktivitu, zatímco ortho-substituce na nitrostryrenu je dobře tolerována. Studium dále odhalilo, že reakce je tolerantní vůči volným hydroxyskupinám. Nejúspěšnější kombinace substrátů byly testovány s imobilizovaným katalyzátorem, což přineslo srovnatelné výsledky s homogenním katalytickým systémem, s mírným poklesem reaktivity a enantioselektivity. Tato práce tak přispívá k rozšíření znalostí o možnostech využití Hayashiho-Miyaurovy reakce v asymetrické syntéze a podporuje další vývoj v oblasti udržitelné chemie.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Syntéza a optické vlastnosti tripodálních chromoforů na bázi trifenylaminu a karbazolu
    (Univerzita Pardubice, 2023) Štrojsa, Jakub; Tydlitát, Jiří
    Byla provedena literární rešerše vlastností, syntéz a využití sloučenin vykazujících agregací indukovanou emisi (AIE), vylepšenou agregací indukovanou emisi (AIEE) a mechanochromní luminiscenci (ML). Teoretická část této práce pojednává obecně o agregaci jako takové včetně jejích podtypů. Dále pak o typech sloučenin vykazujících AIE/AIEE/ML, jejich potencionálním využití a v neposlední řadě pak syntéze sloučenin tohoto typu. V experimentální části byly popsány syntézy prekurzorů a cílových tripodálních chromoforů na bázi trifenylaminu a karbazolu s různými typy periferních substituentů. Výsledky zkoumání byly vyhodnoceny a popsány. Látky byly charakterizovány řadou analytických metod (bod tání, HR-MALDI-MS, 1H a 13C NMR spektroskopie, termální analýzy, UV/Vis spektroskopie) a byly zkoumány jejich optické vlastnosti.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Kondenzované a přemostěné deriváty pyrazinu
    (Univerzita Pardubice, 2023) Prokopová, Eva; Bureš, Filip
    Byla provedena literární rešerše v oblasti organických fotoredoxních katalyzátorů. Byly shrnuty základní principy a typy organických sloučenin, které jsou nejčastěji aplikované jako fotoredoxní katalyzátory. Pozornost byla věnována především přípravě planárních, kondenzovaných derivátů pyrazinu a jejich přemostění pomocí crown-etherových můstků. Experimentální část práce byla zaměřena na modifikaci již známého DPZ katalyzátoru. Strukturní obměna spočívala ve spojení dvou thiofenových jader zajišťující planarizaci molekuly. Cílem této strukturní modifikace bylo zamezit flexibilitě thienylových jednotek a zajistit rigiditu a (foto)chemickou stabilitu za vzniku kondenzovaného pyrazinového derivátu. Dále bylo provedeno přemostění thiofenových jader pomocí ethylenglykolových jednotek. Struktura a čistota cílových sloučenin byla potvrzena pomocí TLC, bodů tání, indexů lomu, GC-MS analýzy, HR-FT-MALDI-MS, 1H- a 13C-NMR spektroskopie. Fundamentální vlastnosti cílových sloučenin byly studovány pomocí elektrochemických měření, absorpční a emisní spektroskopie a termické vlastnosti prostřednictvím diferenční skenovací kalorimetrie.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Příprava a katalytické využití chirálních 2,2´-(pyridin-2,6-diyl)-bis(imidazolidin-4-onů)
    (Univerzita Pardubice, 2023) Chlumský, Karel; Drabina, Pavel
    Tato diplomová práce popisuje syntézu a katalytické využití chirálních 2,2´-(pyridin-2,6-diyl)bis(imidazolidin-4-onů). Ty byly připraveny kysele katalyzovanou kondenzací karbonylových sloučenin pyridinu, a to pyridin-2,6-dikarbaldehydu a 2,6-diacetylpyridinu, s (S)-2-amino-2,3-dimethylbutanamidem nebo (S)-2-amino-3,3-dimethylbutanamidem. Jednotlivé diastereoizomerní formy produktů byly separovány pomocí sloupcové chromatografie a charakterizovány pomocí dostupných analytických metod. Posléze byly aplikovány, ve formě komplexů s kovy, jako enantioselektivní katalyzátory asymetrických syntéz. Bylo zjištěno, že komplexy těchto ligandů s Cu(OAc)2 jsou vysoce účinnými katalyzátory asymetrické Henryho reakce aromatických aldehydů s nitromethanem. Dále byly testovány komplexy těchto 2,2´-(pyridin-2,6-diyl)bis(imidazolidin-4-onů) s CoCl2?6H2O při asymetrické Michaelově adici dimethyl-malonátu na -nitrostyren.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Příprava konfiguračních izomerů 2-aminoikosan-3-olu a 2-aminotetrakosan-3-olu
    (Univerzita Pardubice, 2023) Pospíšil, Petr; Drabina, Pavel
    Tato diplomová práce popisuje přípravu všech konfiguračních izomerů 2-aminoikosan-3-olu a 2-aminotetrakosan-3-olu. Příprava těchto izomerů je založena na asymetrické Henryho reakci, pro kterou byl nalezen vhodný vysoce účinný enantioselektivní katalyzátor. Separace jednotlivých stereoizomerů je možná po převedení 2-aminoalkan-3-olů na příslušné 2-fenyloxazolinové deriváty, které je možné oddělit pomocí sloupcové chromatografie. Tyto látky byly připraveny za účelem testování jejich cytotoxicity vůči vybraným liniím nádorových buněk.