Digitální knihovnaUPCE
 

Bakalářské práce / Bachelor's works KTTV FCHT (Bc.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/29777

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 34
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Zastírací dýmové slože na bázi fosforu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Kadeřábek, Filip; Matyáš, Robert
    Bakalářská práce se zaměřuje na zastírací dýmové slože na bázi fosforu. Práce pojednává o stěžejních vlastnostech fosforu a jeho sloučenin vyskytujících se při práci s dýmovými složemi. Hlavním obsahem práce je popis zastíracích složí uspořádaných do generací podle jejich vlastností a složek. Pozornost je věnována zejména chemickým a fyzikálním vlastnostem složí.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Osvětlovací slože I.
    (Univerzita Pardubice, 2024) Kotzot, Ondřej; Matyáš, Robert
    Tato bakalářská práce formou literární rešerše nahlíží do historie, chemického složení, fyzikálních a chemických vlastností, citlivostních a funkčních charakteristik, realizovaných nebo navrhovaných postupů výroby a možností využití osvětlovacích složí.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Specifika blízkého výbuchu
    (Univerzita Pardubice, 2022) Sedláček, Dominik; Pachman, Jiří
    Bakalářská práce se zabývá problematikou blízkého výbuchu. V práci jsou rozebírány podrobnosti chování výbuchu v blízké oblasti, které jsou porovnávány se vzdáleným výbuchem.
  • Náhled
    Bakalářská práceOmezený přístup
    Zápalkové slože
    (Univerzita Pardubice, 2022) Votýpka, Adam; Matyáš, Robert
    Bakalářská práce "Zápalkové slože" se zabývá problematikou zápalkových složí se zaměřením na slože na bázi třaskaviny draselné soli 4,6-dinitrobenzofuroxanu. Právě tyto zápalkové slože jsou v posledních desetiletích považovány za jedny z mála ekologicky přijatelných náhrad klasických zápalkových složí na bázi 2,4,6-trinitroresorcinátu olovnatého. U složí na bázi draselné soli 4,6-dinitrobenzofuroxanu je pak rozebráno chemické složení a funkce jednotlivých komponent, citlivostní, balistické a výkonnostní charakteristiky a navrhované možnosti využití.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Citlivost pyrotechnických složí k elektrostatickému výboji
    (Univerzita Pardubice, 2022) Hřebíčková, Pavlína; Pelikán, Vojtěch
    Tato práce obsahuje ucelený soubor metod a postupů aktuálně využívaných k měření citlivosti výbušnin k elektrostatické jiskře, stručnou historii vývoje těchto metod a přehled vybraných faktorů ovlivňujících výsledek zkoušky. Popsány jsou dále některé druhy výbojů, jejich podstata a vznik, mechanismus působení elektrostatické jiskry. Dále jsou popsána různá uspořádání ESD zkušebních přístrojů a jiskřišť.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Vizualizace pomocí šlírové techniky
    (Univerzita Pardubice, 2021) Jirman, Štěpán; Pachman, Jiří; Šelešovský, Jakub
    Bakalářská práce se zabývá možností využití šlírové (schlieren) zobrazovací techniky pro obor energetických materiálů. Práce pojednává o tom, co to vlastně technika schlieren je, jak funguje a jak by se data získaná z pozorování mohla využít pro studium chování rázových vln. Součástí práce jsou popisy možných uspořádání pozorovacích sestav a jednoduché experimenty s rychloběžnou kamerou. Práce také zmiňuje a vysvětluje techniku schlierenu orientovaného na pozadí, ilustrovanou na experimentu.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Vliv rychlosti vzorkování při měření výbuchových parametrů směsí hořlavých plynů se vzduchem
    (Univerzita Pardubice, 2020) Spáčil, Petr; Janovský, Břetislav
    Cílem práce je určit rychlost vzorkování, které je vhodné pro správné určení rychlosti nárůstu tlaku při výbuchu směsí hořlavých plynů se vzduchem. Způsobem dosažení cíle jsou experimenty, které budou probíhat v souladu s normou EN 15967, ve které je popsán postup stanovování maximálního výbuchového tlaku a maximální rychlosti nárůstu tlaku. Výbuchy plynů byly prováděny ve dvanácti a dvaceti litrové výbuchové komoře. Pro měření tlaku bylo použito piezorezistivní tlakové čidlo. U tohoto čidla byla zaznamenávána chvění membrány tak, že mechanická práce byla převáděna na elektrický signál - napětí. Toto napětí bylo dále přes zesilovač vedeno do A/D převodníku a přepočteno na tlak. Vzorkování A/D převodníku bylo pak určující pro správné vyhodnocení rychlosti nárůstu tlaku. Dynamická měření probíhala s jedním čidlem ve dvanácti litrové nádobě a s dvěma v nádobě dvacetilitrové. Výsledné hodnoty rychlosti nárůstu tlaku byly porovnány se standardními hodnotami uvedenými v normě. Bakalářská práce se skládá ze čtyř částí a závěru. Práce začíná úvodem. Druhou kapitolou je rešerše, ve které budou vysvětleny základní informace týkající se výbuchů plynů a s nimi související normy. Mimo jiné budou popsány přístroje, na kterých se pracovalo a se kterými se lze v tomto odvětví setkat. Dále jsou zde vysvětleny principy A/D a D/A převodníků. Poté bylo nalezeno několik prací, které se zabývají podobnou problematikou měření. Ve třetí části bude popsáno praktické měření, při kterém bude zapalován aceton, methan a vodík ve dvanácti a dvaceti litrové výbuchové komoře. Následně ve čtvrté části budou výsledky práce prezentovány formou grafů a tabulek, které názorně ukazují kvalitu měření a ukáží, jak vhodné vzorkování (měření) tlaku může zpřesnit vyhodnocení maximální rychlosti nárůstu tlaku. Poslední částí je závěr.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Použití pilníkových destiček pro zkoušku citlivosti k nárazu u vybraných energetických materiálů
    (Univerzita Pardubice, 2019) Zeman, Ondřej; Pelikán, Vojtěch
    Práce se zabývá citlivostí výbušnin k nárazu na netradičních pilníkových soustavách. Pilníková soustava je zde popsána a výsledky zkoušky některých energetických materiálů jsou zde porovnány s metodou standardních ocelových válečků.
  • Náhled
    Bakalářská práceOmezený přístup
    Netradiční látky s vlastnostmi třaskavin I.
    (Univerzita Pardubice, 2017) Labaj, Miroslav; Matyáš, Robert
    Témou tejto práce je popis chemických, fyzikálnych a výbušných vlastností netradičných látok z vlastnosťami traskavín a ich syntéza. V celom svojom rozsahu sa práca venuje nitridom z vlastnosťami traskavín ktoré nikdy nenašli uplatnenie v výbušninárskej praxi. V práci boli okrem klasických odborných literárnych zdrojov použité aj informácie z webových stránok zameraných na šírenie informácii z oblasti výroby a použitia improvizovaných výbušnín.
  • Náhled
    Bakalářská práceOmezený přístup
    Zápalné slože I.
    (Univerzita Pardubice, 2017) Dočekal, Štěpán; Matyáš, Robert
    Tato práce obsahuje literární rešerši zachycující princip výroby, vlastnosti a využití zápalných složí na bázi napalmu a bílého fosforu. Pozornost byla zaměřena i na způsoby likvidace napalmu.