Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses KO FZS (Mgr.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/28148


Práce obhájené před rokem 2008 jsou uloženy pouze v kolekci Vysokoškolské kvalifikační práce. Tištěné práce jsou k dispozici v pobočce knihovny na Fakultě zdravotnických studií v Černé za Bory.

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 546
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Hodnocení výživy a síly stisku ruky u pacientů s hematoonkologickým onemocněním
    (Univerzita Pardubice, 2024) Součková, Klára; Blanař, Vít; Horáčková, Kateřina
    Diplomová práce se zabývá hodnocením výživy a síly stisku ruky u pacientů s hematoonkologickým onemocněním. Práce je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. Teoretická část se zabývá nejčastějšími hematoonkologickými diagnózami a jejich důsledky, dále je zaměřena na fyzické a psychosociální důsledky onemocnění, výživu hematoonkologických pacientů, druhy výživ, nutriční potřebu a podporu, vyšetření stavu výživy a význam bílkovin. Poslední kapitola teoretické části se zabývá významem svalové síly a metodami měření síly stisku ruky. Ve výzkumné části byl použit kvantitativní výzkum pomocí protokolu pro sběr dat, dále pozorování a měření síly stisku dominantní a nedominantní ruky digitálním ručním dynamometrem.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Zvládání stresové zátěže u sester na jednotkách intenzivní péče
    (Univerzita Pardubice, 2024) Dohnalová, Nicole; Horáčková, Kateřina; Blanař, Vít
    Diplomová práce je metodologicky koncipována jako teoretický typ práce mající rešeršní charakter, konkrétně se jedná a scoping review. Tato práce je zaměřena na zvládání stresové zátěže u sester na jednotkách intenzivní péče. Stresová zátěž je často skloňovaným problémem ve zdravotnictví. Teoretická část práce nabízí nahlédnutí do problematiky stresu, stresových faktorů spojených s prací sestry na jednotkách intenzivní péče a psychohygieny. V empirické části jsem za pomoci pěti vědeckých databází vyhledala 1123 validních celosvětových studií. Základním krokem při hledání relevantních studií bylo identifikovat klíčová slova formulovaná na základě předem stanovené review otázky. Pro tuto diplomovou práci byl zvolen typ otázky účinnosti, která má za úkol zjistit, které intervence jsou účinné pro sestry z jednotek intenzivní péče. Vyhledané studie byly následně blíže prozkoumávány a na základě duplicity a dalších vyřazovacích kritérií bylo zařazeno 12 studií do konečného souboru relevantních zdrojů. Výsledky dílčích studií jsou sepsány v přehledové tabulce. Na závěr bych chtěla poukázat na to, že většina intervencí, které měly výborné výsledky, byly edukačního směru.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Kognitivní trénink pro prevenci a management demence s využitím digitálních technologií
    (Univerzita Pardubice, 2024) Smékalová, Nikola; Mandysová, Petra; Brothánková, Pavlína
    Diplomová práce se zaměřuje na trénink kognitivních funkcí za pomocí moderních digitálních technologií s cílem zkoumat jejich potenciál v prevenci a managementu demence. Je strukturována do dvou hlavních částí: teoretické a rešeršní. První část se zaměřuje na teoretické poznatky, které slouží k objasnění použitých termínů a definic. Rešeršní část práce se zabývá metodologií rešerše a představením relevantních studií souvisejících s danou problematikou.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Násilí na pracovišti a jeho prevence.
    (Univerzita Pardubice, 2024) Uhrová, Aneta; Václavíková, Klára; Brothánková, Pavlína
    The final thesis deals with workplace violence from the perspective of general nurses. The main objective of this thesis is to determine the extent and forms in which general nurses in an anonymous hospital in the Vysočina Region have encountered workplace violence. The text is divided into theoretical and practical parts. The theoretical part focuses on violence, particularly workplace violence, its impact on human health, violence in healthcare facilities, prevention and its resolution. The practical part includes the results of a questionnaire survey aimed at general nurses in a selected hospital. The questionnaire consists of three groups of questions - the first one focuses on demographic characteristics, the second includes the Negative Acts Questionnaire (NAQ-R), and the third is aimed at identifying the perpetrators of workplace violence. The data are processed using descriptive statistical methods, followed by testing with relevant statistical tests.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Role manažera v adaptačním procesu všeobecné sestry
    (Univerzita Pardubice, 2024) Šimánková, Simona; Holá, Jana; Mandysová, Petra
    Diplomová práce se zabývá rolí manažera v adaptačním procesu nelékařského zdravotnického personálu do zdravotnických zařízeních. Teoretická část práce se věnuje zejména problematice adaptačního procesu, úloze manažera a také specifickému tématu sestry jako manažera v ošetřovatelství. Praktická část práce se zaměřuje na zjištění subjektivní spokojenosti všeobecných a praktických zdravotních sester s adaptačním procesem při nástupu do nového zaměstnání.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Kvalita života u pacientů s bércovou ulcerací
    (Univerzita Pardubice, 2024) Veduta, Iuliia; Hlaváčková, Eva; Mandysová, Petra
    Diplomová práce se zaměřuje na kvalitu života pacientů s bércovou ulcerací. Teoretická část poskytuje přehled základních aktuálních poznatků o této problematice, včetně komplexního pohledu na kvalitu života pacientů. Výzkumná část pak navazuje hodnocením kvality života u jedinců trpících bércovou ulcerací pomocí nástroje Wound-Qol v české verzi. Praktický výstup diplomové práce je formulován v doporučení pro praxi.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Práce sestry s životním příběhem u dospělé osoby s mentálním postižením a jeho pečujícím
    (Univerzita Pardubice, 2024) Bajerová, Lucie; Hlaváčková, Eva; Mandysová, Petra
    Teoretická část diplomové práce obsahuje literární rešerši nejnovějších poznatků o životním příběhu a popisu vybraných druhů životního příběhu. Dále se práce zaměřuje na životní příběh dospělých osob s mentálním postižením a na problematiku poskytování ošetřovatelské péče osobám s mentálním postižením. Průzkumná část navazuje na teoretický obsah práce a je zaměřena na medicínsko-ošetřovatelský pohled na osobu s mentálním postižením během hospitalizace a popis životního příběhu této osoby s mentálním postižením i z pohledu pečující osoby. Na základě získaného životního příběhu může sestra vyvozovat důležité informace pro poskytování individualizované ošetřovatelské péče a může také lépe porozumět komplexním potřebám této osoby.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Specifické problémy se stravováním u pacientů s diabetem mellitem 1. typu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Vošická, Oksana; Ochtinská, Hana; Papršteinová, Markéta
    Diplomová práce se zabývá základními informacemi o diabetes mellitus v souvislosti se specifickými problémy se stravováním. V této práci jsou detailně prozkoumány různé aspekty diabetes mellitus 1. typu včetně epidemiologie, diagnostiky, léčby, a specificky se zaměřuje na poruchy příjmu potravy u těchto pacientů. Hlavním cílem výzkumu bylo posoudit riziko vzniku poruchy příjmu potravy u pacientů s diabetem mellitem 1. typu pomocí standardizovaného dotazníku DEPS-R. Výsledky výzkumného šetření ukazují, že riziko poruch příjmu potravy u pacientů s diabetem mellitem 1. typu nelze spolehlivě určit pouze z HbA1c, pohlaví, nebo BMI, jelikož mezi těmito faktory a skóre DEPS-R byla nalezena pouze velmi slabá a statisticky nevýznamná souvislost.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Hodnocení potřeb pacientů v paliativní péči na hematoonkologické klinice
    (Univerzita Pardubice, 2024) Langerová, Tereza; Horáčková, Kateřina; Šoukalová, Kristýna
    Diplomová práce je věnována paliativní péči, která je jednou z neodmyslitelných součástí odchodu hematologických a onkologických pacientů v těžkých stádiích jejich nemoci. Jedná se o přístup, pomocí kterého se snažíme o co možná největší komfort pacientů v konečné fázi života. Teoretická část práce se věnuje samotnému úvodu do oblasti paliativní péče, jejímu dělení, využití v praxi a historii. Nejsou opomenuty ani kapitoly zabývající se potřebami pacientů, které jsou rovněž důležité v hematologické a onkologické problematice. Praktická část má za úkol pomocí standardizovaného dotazníku PNAP zjistit, jaké potřeby jsou pro pacienty v konečné fázi života nejdůležitější. Dále by mělo být výzkumem zjištěno, zda jsou provedeny na klinikách hematologie a onkologie patřičné kroky k tomu, aby byly tyto potřeby dostatečně uspokojeny a pacienti nestrádali v žádné oblasti. Po zhodnocení všech výsledků bylo zjištěno, že pro pacienty byla nejdůležitější doménou respekt a podpora zdravotnického personálu. Pořadí důležitosti ostatních domén bylo následující: autonomie, fyzické symptomy, sociální oblast, smysl života a smíření, možnost sdílení emocí a jako poslední religiózní potřeby. V oblasti saturace byla nejvíce uspokojenou položkou rovněž doména respektu a podpory zdravotnického personálu a fyzických symptomů, dále autonomie, sociální oblast a smysl života a smíření. Domény sdílení emocí a religiózní potřeby byly na posledním místě.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Duševní zdraví sester - přehledová práce
    (Univerzita Pardubice, 2024) Ševčuková, Veronika; Václavíková, Klára; Blanař, Vít
    Tato diplomová práce je koncipována jako přehledová s prvky systematické review, jejímž cílem je vyhledat aktuální vědecké poznatky, které posuzují duševní zdraví sester ve zdravotnictví, kriticky je zhodnotit podle stanovených hodnotících kritérií a následně syntetizovat poznatky z vybraných publikací. Teoretické pozadí vychází z literární rešerše současných poznatků týkajících se duševního zdraví sester. Dále je zde zpracován přehled faktorů, které ovlivňují duševní zdraví sester. Poslední část je věnována péči o duševní zdraví, tedy duševní hygieně a technice osobního rozvoje. Výsledky z dostupných studií poukazují na to, že sestry čelí značným obtížím v oblasti duševního zdraví, s častým výskytem různých duševních poruch. Významným dotazníkem na hodnocení duševního zdraví se ve vyhledaných publikacích stal The General Health Questionnaire. Ve zkoumané oblasti duševního zdraví sester zcela jednoznačně panuje shoda v označení zásadních vlivů na celkový psychický stav. Je to soubor faktorů, mezi které se řadí stres, úzkost, deprese, syndrom vyhoření a mnoho dalších faktorů. Studie poskytují detailní poznatky o vztazích mezi pracovními podmínkami, emocionálním zatížením a duševním zdravím sester. Je zdůrazněna naléhavost situace a nutnost podrobnějšího zkoumání a implementace intervencí zaměřených na podporu duševního zdraví sester.