Digitální knihovnaUPCE
 

Bakalářské práce / Bachelor's works KKO FZS (Bc.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/28143

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 409
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Porovnání úspěšnosti absolventů kurzu Tactical Combat Casulty Care - Combat Life Saver v autorizovaných výcvikových centrech
    (Univerzita Pardubice, 2024) Šolc, Lukáš; Dušková, Klára; Holeková, Jindra
    Seznámení čtenáře s tématikou TCCC - CLS. Cílem práce je porovnání úspěšnosti z dvou různých časových období a spokojenost respondentů s výukou.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Dodržování správných postupů při zavádění gastrické sondy u dospělých pacientů kompetentním nelékařským zdravotnickým personálem na lůžkách intenzivní péče
    (Univerzita Pardubice, 2024) Dubská, Terezie; Zelinka, Patrik; Vaníček, Petr
    Tato bakalářská práce se zaměřuje na postupy zavádění gastrické sondy. V textu jsou zpracovány poznatky o komplikacích spojených s výkonem a přiblíženy případy, kdy je výkon indikován nebo naopak kontraindikován. V kapitolách jsou také interpretovány zákony, které určují kompetence NLZP. Praktická část zkoumá znalosti NLZP, dodržování postupů dle metodických pokynů dané nemocnice a porovnává je s již provedenými výzkumy na danou problematiku.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Zásadní EKG křivky pro přednemocniční neodkladnou péči
    (Univerzita Pardubice, 2024) Bezdíček, Vojtěch; Pospíchal, Jan; Myšíková, Eliška
    Práce je zaměřena na problematiku základních EKG křivek pro přednemocniční neodkladnou péči. Průzkumná část je provedena za pomoci dotazníkového šetření pro zdravotnické záchranáře ve formě 20 otázek, kde se zjišťují znalosti EKG křivek respondentů.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Hodnocení akutní bolesti v přednemocniční neodkladné péči
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hrdina, Jan; Červenková, Zuzana; Rabová, Martina
    Tato bakalářská práce je zaměřena na akutní bolest a její hodnocení v přednemocniční neodkladné péči. Z hlediska obsahu je rozdělena na část teoretickou a průzkumnou. Teoretická část pojednává o problematice bolesti, její definici, vnímání, klasifikaci nebo hodnocení, a to jak u dětí, tak i u dospělých. Zvýšená pozornost je věnována právě hodnocení bolesti a různým hodnotícím škálám, které jsou k tomuto účelu určeny. Průzkumná část je založena na kvantitativním průzkumu, jehož nástrojem byl anonymní dotazník. Tento dotazník byl zaměřen na hodnocení akutní bolesti u pacienta a používání hodnotících škál. Účelem tak bylo zmapovat povědomí zdravotnických záchranářů o zadaném tématu.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Dodržování správných postupů při nutriční terapii, kompetentním nelékařským pracovníkem na lůžku intenzivní péče
    (Univerzita Pardubice, 2024) Adamcová, Magdaléna; Zelinka, Patrik; Cicák, Filip
    Moje bakalářská práce pojednává o problematice nutriční terapie. Na základě vypracovaného kontrolního listu jsem zjišťovala správnost postupů nelékařského zdravotního pracovníka při podávání nutriční terapie a správnost vedení zdravotní dokumentace.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Diabetes mellitus, komplikace a přidružená onemocnění
    (Univerzita Pardubice, 2024) Coufalová, Natálie; Doležalová, Barbora; Myšíková, Eliška
    Bakalářská práce "Diabetes mellitus, komplikace a přidružená onemocnění" je rozdělena na dvě části - teoretickou a průzkumnou. Teoretická část pojednává o základních informacích týkajících se komplikací a přidružených onemocněních. Větší důraz je poté kladen na chronické komplikace spojené s diabetem. V průzkumné části jsou prezentována data o komplikacích a dalších onemocněních souvisejících s diabetem, která byla získána dotazníkovým šetřením v diabetologických ambulancích.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Znalosti studentů druhého a třetího ročníku studijního programu zdravotnické záchranářství o izolačních režimech
    (Univerzita Pardubice, 2024) Zamastil, Jakub; Zelinka, Patrik; Rabová, Martina
    Bakalářská práce s teoretickou a výzkumnou částí zabývající se problematikou izolačních režimů, infekčních onemocněních a cestách jejich přenosu. Nedílnou teoretickou součást práce tvoří i charakteristika studijního programu zdravotnické záchranářství a zdravotnické záchranné služby, společně s hygienicko-epidemiologickými opatřeními a sterilizací. Výzkumná část se zaměřuje na posouzení znalostí studentů studijního programu zdravotnické záchranářství o izolačních režimech a cestě přenosu vybraných infekčních onemocnění. Na závěr jsou tyto znalosti zhodnoceny.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Zdravotní gramotnost dětí v oblasti první pomoci
    (Univerzita Pardubice, 2024) Zeman, David; Černohorská, Iveta; Pospíchal, Jan
    Práce se zabývá tématem zdravotní gramotnosti dětí v oblasti první pomoci. První část bakalářské práce uvádí typy zdravotní gramotnosti, její význam, metody jejího zvyšování a důsledky nedostatečné zdravotní gramotnosti v první pomoci u této skupiny naší populace. Z větší části se práce zaměřuje na vzdělávaní dětí v první pomoci v ranném, středním a starším školním věku. Dále práce pojednává o první pomoci jako takové, a to zejména s ohledem na problematiku dětí ve školním věku. Pro průzkumnou část bylo provedeno dotazníkové šetření.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    První pomoc při výkonu profese řidiče zdravotnické dopravní služby
    (Univerzita Pardubice, 2024) Vondrouš, Jakub; Cicák, Filip; Doležalová, Renata
    Tato bakalářská práce se zaměřuje na řidiče zdravotnické dopravní služby a jejich znalosti v oblasti laické první pomoci. Skládá se z teoretické a průzkumné části. Teoretická část práce popisuje historický vývoj zdravotnické dopravní služby, shrnuje možnosti a proces vzdělávání tohoto povolání. Práce charakterizuje legislativní rámec upravující pracovní náplň řidičů zdravotnické dopravní služby a požadavky na vybavení vozidel určeným k jejich účelu. Hlavním cílem této práce bylo prostřednictvím dotazníkového šetření mezi respondenty pracujícími na pozici Řidič zdravotnické dopravní služby zjistit, zda disponují znalostmi v oblasti laické první pomoci. V průzkumné části bakalářské práce jsou shrnuty výsledky celého šetření.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    První psychická pomoc a její využití při nadměrně zátěžových situacích
    (Univerzita Pardubice, 2024) Vejrková, Pavlína; Holeková, Jindra; Šimková, Petra
    Tato bakalářská práce se v teoretické části zaměřuje na popis stresu a sekundárně zasaženého jedince s akutní stresovou reakcí a popisuje poskytování první psychické pomoci s využitím zdravotnické intervence. V praktické části jsou porovnány komunikační dovednosti studentů druhého ročníku studijního programu Zdravotnické záchranářství před a po absolvování části kurzu krizové komunikace. Toto porovnání je založeno na přímém nezúčastněném pozorování modelových situací. Výsledky ukazují významné zlepšení komunikačních dovedností studentů po absolvování kurzu, což je dále potvrzeno i výsledky dotazníkového šetření.