Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zabývá kalorimetrií, historií této metody a různými typy kalorimetrických měření a zařízení. Nejprve je v úvodní kapitole popisována kalorimetrie obecně, její využití v různých vědeckých oborech a průmyslu. Následuje sdělení o jednotkách, které se v kalorimetrii používají i o jednotkách dříve používaných, tedy kaloriích. Tuto kapitolu zakončují základní principy kalorimetrie a základní instrumentace, která je úzce spjata s měřením teploty a tedy s teploměry, jejichž dělením a typy se práce také zabývá. Druhá kapitola shrnuje historii kalorimetrie a její vývoj. Začíná historií tepla, jeho zkoumání a poznávání a také experimenty s jeho studiem spojenými. Plynule přechází k popisu vynálezů prvních kalorimetrů. Bakalářskou práci uzavírá poslední kapitola o různých typech kalorimetrů a kalorimetrických technik, které jsou řazené od klasických až po moderní.