Vyšetření chuti u pacientů s onemocněním diabetes mellitus

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Brothánková, Pavlína
dc.contributor.author Halousková, Nikola
dc.date.accessioned 2023-08-15T07:56:24Z
dc.date.available 2023-08-15T07:56:24Z
dc.date.issued 2023
dc.date.submitted 2023-04-28
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/81491
dc.description.abstract Diplomová práce je zaměřena na vyšetření chuti u pacientů s onemocněním diabetes mellitus. Cílem předkládané práce bylo zjistit do jaké míry je ovlivněna identifikace chuti (slané, sladké, hořké, kyselé) u pacientů s onemocněním diabetes mellitus a následně výsledky porovnat s kontrolní skupinou zdravých osob. Výzkumné šetření probíhalo pomocí nové metody vyšetření chuti testovacími foliemi u pacientů, kteří mají diagnostikováno onemocnění diabetes mellitus. V celém testování byl zjištěn menší bodový zisk u pacientů s onemocněním diabetes mellitus oproti zdravým respondentům. Výsledkem této diplomové práce bylo zjištění ovlivnění sladké a hořké chuti u pacientů s onemocněním diabetes mellitus oproti kontrolní skupině zdravých respondentů. cze
dc.format 77 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject diabetes mellitus cze
dc.subject chuť cze
dc.subject testovací folie cze
dc.subject vyšetření chuti cze
dc.subject diabetes mellitus eng
dc.subject taste examinatory eng
dc.subject taste foils eng
dc.subject taste eng
dc.title Vyšetření chuti u pacientů s onemocněním diabetes mellitus cze
dc.title.alternative Taste testing in patients with diabetes mellitus eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Ročková, Jitka
dc.date.accepted 2023-06-15
dc.description.abstract-translated The master´s thesis focuses on a taste test of patients diagnosed with diabetes mellitus disease. The aim of the work is to determine to what extent the identification of taste (salty, sweet, bitter, sour) is affected in diabetes mellitus patients and, consequently, comparison to a control group of healthy people is provided. A new taste test method consisting of test foils was used in the research investigation dealing with diabetes mellitus patients. The results display a less points gain in diabetes mellitus patients compared to the healthy respondents. The outcome of the thesis proves that there exists an influence of sweet and bitter taste in diabetes mellitus patients in contrast to the control group of healthy respondents. eng
dc.description.department Fakulta zdravotnických studií cze
dc.thesis.degree-discipline Ošetřovatelská péče v interních oborech cze
dc.thesis.degree-name Mgr.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta zdravotnických studií cze
dc.thesis.degree-program Ošetřovatelství cze
dc.description.defence Student/ka úspěšně obhájil/a diplomovou práci, odpověděl/a na doplňující otázky oponenta. cze
dc.identifier.stag 46327
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet