Tato diplomova prace je zaměřena na analyzu vybranych složek chmele vicenasobnou headspace mikroextrakci tuhou fazi, ve spojeni s plynovou chromatografii a hmotnostni detekci. V teoreticke časti jsou popsany chmel a některe jeho odrůdy, chmelove složky, vliv těchto sloučenin na lidske zdravi a jejich využiti. Jsou zde popsany metoda MHS-SPME a kolorimetricke měřeni barevnosti potravin. V prakticke časti byla nejprve provedena optimalizace metody pomoci volby vhodneho objemu vzorku a teploty extrakce. Dale je popsana kvalitativni analyza odrůd chmele pomoci GC-MS. Vysledkem byly chromatogramy s aroma profily chmelovych odrůd. Dale jsou prezentovany vysledky kvantitativni analyzy linaloolu, beta-karyofylenu a karyofylen oxidu ve vybranych odrůdach chmele. Na konci je popsano měřeni barevnosti a porovnani vysledků. drcenych chmelovych granuli pomoci spektrofotometricke kolorimetrie.