dc.contributor.advisor |
Česlová, Lenka |
|
dc.contributor.author |
Marková, Markéta
|
|
dc.date.accessioned |
2021-10-04T07:27:56Z |
|
dc.date.available |
2021-10-04T07:27:56Z |
|
dc.date.issued |
2021 |
|
dc.date.submitted |
2021-07-16 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/78599 |
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá analýzou aminokyselin s rozvětveným řetězcem (BCAA)
přítomných v potravinových doplňcích. Teoretická část je věnována obecné charakteristice
aminokyselin, proteinů a potravinových doplňků. Experimentální část je zaměřena na
optimalizaci derivatizace a separace BCAA pomocí RP-HPLC s předkolonovou derivatizací
fenylisothiokyanátem. Deriváty aminokyselin byly detekovány pomocí detektoru s diodovým
polem. Optimalizovaná metoda byla validována a poté aplikována na reálné vzorky
potravinových doplňků, kde bylo sledováno jejich deklarované množství uvedené na obalu. |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
doplňky stravy |
cze |
dc.subject |
aminokyseliny |
cze |
dc.subject |
kapalinová chromatografie |
cze |
dc.subject |
derivatizace |
cze |
dc.subject |
dietary supplements |
eng |
dc.subject |
amino acids |
eng |
dc.subject |
liquid chromatography |
eng |
dc.subject |
derivatization |
eng |
dc.title |
Optimalizace derivatizace a separace aminokyselin přítomných v potravinových doplňcích |
cze |
dc.title.alternative |
Optimization of derivatization and separation of amino acids present in supplements |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Hájek, Tomáš |
|
dc.date.accepted |
2021-09-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
The diploma thesis deals with the analysis of branched chain amino acids (BCAA) present in
food supplements. The theoretical part is devoted to the general characteristics of amino acids,
proteins and food supplements. The experimental part is focused on the optimization of
derivatization and separation of BCAA using RP-HPLC with pre-column derivatization using
phenyl isothiocyanate. Amino acid derivatives were detected using a diode array detector. The
optimized method was validated and then applied to real samples of food supplements, where
their declared amount stated on the packaging was monitored. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Analytická chemie |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie |
cze |
dc.description.defence |
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce včetně teoretické, experimentální části a výsledků práce. Studentka byla dále seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Poté studentka zodpověděla dotazy členů zkušební komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
42323 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |