Vliv druhu mouky na obsah akrylamidu v pekařských produktech

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Hájek, Tomáš
dc.contributor.author Dibelková, Lucie
dc.date.accessioned 2021-10-04T07:27:55Z
dc.date.available 2021-10-04T07:27:55Z
dc.date.issued 2021
dc.date.submitted 2021-07-19
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/78597
dc.description.abstract V teoretické části této diplomové práce je popsán vznik a výskyt akrylamidu v potravinách a možnosti jeho eliminace. Dále je zde uveden stručný popis metabolismu akrylamidu v lidském těle a jeho vlivu na lidské zdraví. Poslední kapitola je věnována možnostem stanovení akrylamidu v potravinách se zaměřením na plynovou chromatografii s hmotnostní detekcí. V experimentální části se práce zaměřuje na stanovení akrylamidu v pečivu ve formě xanthyl-derivátů pomocí plynové chromatografie spojené s hmotnostní detekcí. Xanthyl-deriváty akrylamidu a vnitřního standardu byly ze vzorku extrahovány pomocí kapalinové disperzní mikroextrakce. Byla provedena optimalizace a validace způsobu přípravy vzorku, separace i detekce. Optimalizovaná metoda stanovení byla použita na analýza vzorků pečiva z hladké pšeničné, špaldové a kokosové mouky. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject akrylamid cze
dc.subject kapalinová disperzní mikroextrakce cze
dc.subject plynová chromatografie cze
dc.subject hmotnostní spektrometrie cze
dc.subject acrylamide eng
dc.subject dispersive liquid-liquid microextraction eng
dc.subject gas chromatography eng
dc.subject mass spectrometry eng
dc.title Vliv druhu mouky na obsah akrylamidu v pekařských produktech cze
dc.title.alternative Effect of type of flour on acrylamide content in bakery products eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Švecová, Blanka
dc.date.accepted 2021-09-06
dc.description.abstract-translated The theoretical part of this thesis describes formation, occurrence and mitigation of acrylamide in food. There is also a short description of acrylamide metabolism in the human body and its effect on human health. Moreover, methods for determination of acrylamide in food listed and explained with a focus on gas chromatography with mass spectrometry. The experimental part of the thesis focuses on the determination of acrylamide in bakery products in the form of xanthyl derivatives using gas chromatography combined with mass spectrometry. Xanthyl derivatives of acrylamide and internal standards were extracted from the sample by dispersive liquid-liquid microextraction. The optimization and validation of the method of sample preparation, separation and detection was performed. Furthermore, the optimized method was used for determination of acrylamide i bakery product samples made from wheat, spelt and coconut flour. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 42321
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet