dc.contributor.advisor |
Růžička, Aleš |
|
dc.contributor.author |
Svitáková, Martina
|
|
dc.date.accessioned |
2021-09-06T07:35:22Z |
|
dc.date.available |
2021-09-06T07:35:22Z |
|
dc.date.issued |
2021 |
|
dc.date.submitted |
2021-07-15 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/78319 |
|
dc.description.abstract |
V rámci této bakalářské práce bylo zakoupeno 8 nápojů "colového" typu a jedna čistě přírodní jablečná šťáva. U všech těchto nápojů byla nejdříve změřena jejich elektrická vodivost a jejich pH. Z odparků jednotlivých nápojů byly připraveny vzorky v D2O a DMSO-d6 pro 1H a 31P NMR spektroskopii. Na základě změřených 1H NMR spekter bylo porovnáváno skutečné složení nápoje se složením deklarovaným výrobcem. Pomocí 31P NMR spektroskopie byla poté ověřována přítomnost kyseliny fosforečné ve všech nápojích. |
cze |
dc.format |
53 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
konzervanty |
cze |
dc.subject |
kyselina fosforečná |
cze |
dc.subject |
NMR spektroskopie |
cze |
dc.subject |
"colové" nápoje |
cze |
dc.subject |
preservatives |
eng |
dc.subject |
phosphoric acid |
eng |
dc.subject |
NMR spectroscopy |
eng |
dc.subject |
"cola" drinks |
eng |
dc.title |
Analýza sloučenin fosforu jako konzervantů a reziduí v produktech potravinářské chemie pomocí 31P NMR spektroskopie |
cze |
dc.title.alternative |
Analysis of phosphorus compounds as conservants and residua in food chemistry by the help of 31P NMR spectroscopy |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.date.accepted |
2021-08-23 |
|
dc.description.abstract-translated |
Within this Bachelor thesis, 8 drinks of the "cola" type and one pure natural apple juice were purchased. For all these drinks, their electrical conductivity and their pH were first measured. Samples in D2O and DMSO-d6 for 1H and 31P NMR spectroscopy were prepared from individual drink residua. Based on the measured 1H NMR spectra, the actual composition of the drink was compared with that declared by the producer. The presence of phosphoric acid in all drinks was then verified by 31P NMR spectroscopy. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka seznámila členy zkušební komise s tématem své bakalářské práce a zodpověděla otázky členů komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
42070 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |