Analýza sloučenin fosforu jako konzervantů a reziduí v produktech potravinářské chemie pomocí 31P NMR spektroskopie

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Růžička, Aleš
dc.contributor.author Svitáková, Martina
dc.date.accessioned 2021-09-06T07:35:22Z
dc.date.available 2021-09-06T07:35:22Z
dc.date.issued 2021
dc.date.submitted 2021-07-15
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/78319
dc.description.abstract V rámci této bakalářské práce bylo zakoupeno 8 nápojů "colového" typu a jedna čistě přírodní jablečná šťáva. U všech těchto nápojů byla nejdříve změřena jejich elektrická vodivost a jejich pH. Z odparků jednotlivých nápojů byly připraveny vzorky v D2O a DMSO-d6 pro 1H a 31P NMR spektroskopii. Na základě změřených 1H NMR spekter bylo porovnáváno skutečné složení nápoje se složením deklarovaným výrobcem. Pomocí 31P NMR spektroskopie byla poté ověřována přítomnost kyseliny fosforečné ve všech nápojích. cze
dc.format 53 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject konzervanty cze
dc.subject kyselina fosforečná cze
dc.subject NMR spektroskopie cze
dc.subject "colové" nápoje cze
dc.subject preservatives eng
dc.subject phosphoric acid eng
dc.subject NMR spectroscopy eng
dc.subject "cola" drinks eng
dc.title Analýza sloučenin fosforu jako konzervantů a reziduí v produktech potravinářské chemie pomocí 31P NMR spektroskopie cze
dc.title.alternative Analysis of phosphorus compounds as conservants and residua in food chemistry by the help of 31P NMR spectroscopy eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2021-08-23
dc.description.abstract-translated Within this Bachelor thesis, 8 drinks of the "cola" type and one pure natural apple juice were purchased. For all these drinks, their electrical conductivity and their pH were first measured. Samples in D2O and DMSO-d6 for 1H and 31P NMR spectroscopy were prepared from individual drink residua. Based on the measured 1H NMR spectra, the actual composition of the drink was compared with that declared by the producer. The presence of phosphoric acid in all drinks was then verified by 31P NMR spectroscopy. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka seznámila členy zkušební komise s tématem své bakalářské práce a zodpověděla otázky členů komise. cze
dc.identifier.stag 42070
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet