dc.contributor.advisor |
Švecová, Blanka |
|
dc.contributor.author |
Štreblová, Alena
|
|
dc.date.accessioned |
2020-09-16T14:30:02Z |
|
dc.date.available |
2020-09-16T14:30:02Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.date.submitted |
2020-06-24 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/76488 |
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce se věnuje analýze biologicky aktivních látek obsažených v různých druzích cibule. V teoretické části je popsáno chemické složení cibule a charakteristika významných bioaktivních látek v ní obsažených. Dále jsou popsány separační a spektrální metody používané ke stanovení antioxidační aktivity a jednotlivých látek obsažených v cibuli. Experimentální část je zaměřena na identifikaci těkavých látek pomocí plynové chromatografie. Dále je provedena identifikace a stanovení jednotlivých flavonoidů kapalinovou chromatografií a stanovení celkového obsahu flavonoidů a fenolických látek spektrofotometrickými metodami. Nakonec je stanovena antioxidační aktivita pomocí metod DPPH, ABTS a FRAP. |
cze |
dc.format |
84 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
cibule |
cze |
dc.subject |
S-alk(en)ylcystein sulfoxidy |
cze |
dc.subject |
flavonoidy |
cze |
dc.subject |
anthokyany |
cze |
dc.subject |
kapalinová chromatografie |
cze |
dc.subject |
plynová chromatografie |
cze |
dc.subject |
hmotnostní spektrometrie |
cze |
dc.subject |
antioxidační aktivita |
cze |
dc.subject |
onion |
eng |
dc.subject |
S-alk(en)ylcysteine sulfoxides |
eng |
dc.subject |
flavonoids |
eng |
dc.subject |
anthocyanins |
eng |
dc.subject |
liquid chromatography |
eng |
dc.subject |
gas chromatography |
eng |
dc.subject |
mass spectrometry |
eng |
dc.subject |
antioxidant activity |
eng |
dc.title |
Analýza bioaktivních látek v cibuli |
cze |
dc.title.alternative |
Analysis of the bioactive compounds in onion |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Česlová, Lenka |
|
dc.date.accepted |
2020-09-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this thesis is the analysis of biologically active compounds contained in various kinds of onions. The chemical composition and the characteristics of important bioactive compounds contained in onion are described in the theoretical part. Separation and spectral methods used for the determination of the antioxidant activity and the individual compounds contained in the onion are briefly described, too. The experimental part is focused on the identification of volatile compounds by gas chromatography. Further, the identification and determination of flavonoids by liquid chromatography and determination of total flavonoids and phenolic compounds content using spectrophotometric methods are presented. Finally, the determination of the antioxidant activity using methods DPPH, ABTS and FRAP is performed. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Analytická chemie |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie |
cze |
dc.description.defence |
Studentka seznámila členy zkušební komise s tématem své diplomové práce a zodpověděla otázky oponenta a zkoušejících. |
cze |
dc.identifier.stag |
37964 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |