Analýza bioaktivních látek v cibuli

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Švecová, Blanka
dc.contributor.author Štreblová, Alena
dc.date.accessioned 2020-09-16T14:30:02Z
dc.date.available 2020-09-16T14:30:02Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2020-06-24
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/76488
dc.description.abstract Tato diplomová práce se věnuje analýze biologicky aktivních látek obsažených v různých druzích cibule. V teoretické části je popsáno chemické složení cibule a charakteristika významných bioaktivních látek v ní obsažených. Dále jsou popsány separační a spektrální metody používané ke stanovení antioxidační aktivity a jednotlivých látek obsažených v cibuli. Experimentální část je zaměřena na identifikaci těkavých látek pomocí plynové chromatografie. Dále je provedena identifikace a stanovení jednotlivých flavonoidů kapalinovou chromatografií a stanovení celkového obsahu flavonoidů a fenolických látek spektrofotometrickými metodami. Nakonec je stanovena antioxidační aktivita pomocí metod DPPH, ABTS a FRAP. cze
dc.format 84 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject cibule cze
dc.subject S-alk(en)ylcystein sulfoxidy cze
dc.subject flavonoidy cze
dc.subject anthokyany cze
dc.subject kapalinová chromatografie cze
dc.subject plynová chromatografie cze
dc.subject hmotnostní spektrometrie cze
dc.subject antioxidační aktivita cze
dc.subject onion eng
dc.subject S-alk(en)ylcysteine sulfoxides eng
dc.subject flavonoids eng
dc.subject anthocyanins eng
dc.subject liquid chromatography eng
dc.subject gas chromatography eng
dc.subject mass spectrometry eng
dc.subject antioxidant activity eng
dc.title Analýza bioaktivních látek v cibuli cze
dc.title.alternative Analysis of the bioactive compounds in onion eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Česlová, Lenka
dc.date.accepted 2020-09-07
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis is the analysis of biologically active compounds contained in various kinds of onions. The chemical composition and the characteristics of important bioactive compounds contained in onion are described in the theoretical part. Separation and spectral methods used for the determination of the antioxidant activity and the individual compounds contained in the onion are briefly described, too. The experimental part is focused on the identification of volatile compounds by gas chromatography. Further, the identification and determination of flavonoids by liquid chromatography and determination of total flavonoids and phenolic compounds content using spectrophotometric methods are presented. Finally, the determination of the antioxidant activity using methods DPPH, ABTS and FRAP is performed. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Analytická chemie cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Chemie cze
dc.description.defence Studentka seznámila členy zkušební komise s tématem své diplomové práce a zodpověděla otázky oponenta a zkoušejících. cze
dc.identifier.stag 37964
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet