dc.contributor.advisor |
Hájek, Tomáš |
|
dc.contributor.author |
Hladíková, Vendula
|
|
dc.date.accessioned |
2019-06-18T08:50:36Z |
|
dc.date.available |
2019-06-18T08:50:36Z |
|
dc.date.issued |
2019 |
|
dc.date.submitted |
2019-05-10 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/73620 |
|
dc.description.abstract |
Práce je zaměřena na stanovení vitamínu D metodou disperzní kapalinové mikroextrakce (DLLME) ve spojení s kapalinovou chromatografií. Byla provedena optimalizace podmínek DLLME extrakce vitamínu D, kdy extrakčním rozpouštědlem byl tetrachlormethan. Optimalizováno bylo množství extrakčního a disperzního rozpouštědla a pH vzorku. Dále byly optimalizovány podmínky chromatografické separace a provedla se validace metody. Optimalizovaná a validovaná metoda byla následně použita ke stanovení vitamínu D v mléce a mléčných výrobcích. |
cze |
dc.format |
95 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
vitamíny |
cze |
dc.subject |
vitamíny rozpustné v tucích |
cze |
dc.subject |
vitamín D |
cze |
dc.subject |
hydrolýza |
cze |
dc.subject |
disperzní kapalinová mikroextrakce |
cze |
dc.subject |
kapalinová chromatografie |
cze |
dc.subject |
validace |
cze |
dc.subject |
vitamins |
eng |
dc.subject |
fat-soluble vitamins |
eng |
dc.subject |
vitamin D |
eng |
dc.subject |
hydrolysis |
eng |
dc.subject |
dispersive liquid-liquid microextraction |
eng |
dc.subject |
liquid chromatography |
eng |
dc.subject |
validation |
eng |
dc.title |
Stanovení vitamínu D v potravinách s využitím disperzní kapalinové mikroextrakce |
cze |
dc.title.alternative |
Determination of vitamin D3 in foodstuff by using dispersive liquid-liquid microextraction method |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Česlová, Lenka |
|
dc.date.accepted |
2019-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with the determination of vitamin D by dispersive liquid-liquid microextraction (DLLME) combined with liquid chromatography. The conditions of vitamin D extraction DLLME were optimized, while carbon tetrachloride was used as an extraction solvent. Similarly, an amount of extraction and dispersion solvent and pH sample was optimized. Subsequently, the chromatographic separation conditions were optimized and method validation was performed. The optimized and validated method was afterwards used for the determination of vitamin D in milk and other dairy products. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D40117 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
37884 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |