Stanovení vitamínu D v potravinách s využitím disperzní kapalinové mikroextrakce

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Hájek, Tomáš
dc.contributor.author Hladíková, Vendula
dc.date.accessioned 2019-06-18T08:50:36Z
dc.date.available 2019-06-18T08:50:36Z
dc.date.issued 2019
dc.date.submitted 2019-05-10
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna)
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/73620
dc.description.abstract Práce je zaměřena na stanovení vitamínu D metodou disperzní kapalinové mikroextrakce (DLLME) ve spojení s kapalinovou chromatografií. Byla provedena optimalizace podmínek DLLME extrakce vitamínu D, kdy extrakčním rozpouštědlem byl tetrachlormethan. Optimalizováno bylo množství extrakčního a disperzního rozpouštědla a pH vzorku. Dále byly optimalizovány podmínky chromatografické separace a provedla se validace metody. Optimalizovaná a validovaná metoda byla následně použita ke stanovení vitamínu D v mléce a mléčných výrobcích. cze
dc.format 95 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject vitamíny cze
dc.subject vitamíny rozpustné v tucích cze
dc.subject vitamín D cze
dc.subject hydrolýza cze
dc.subject disperzní kapalinová mikroextrakce cze
dc.subject kapalinová chromatografie cze
dc.subject validace cze
dc.subject vitamins eng
dc.subject fat-soluble vitamins eng
dc.subject vitamin D eng
dc.subject hydrolysis eng
dc.subject dispersive liquid-liquid microextraction eng
dc.subject liquid chromatography eng
dc.subject validation eng
dc.title Stanovení vitamínu D v potravinách s využitím disperzní kapalinové mikroextrakce cze
dc.title.alternative Determination of vitamin D3 in foodstuff by using dispersive liquid-liquid microextraction method eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Česlová, Lenka
dc.date.accepted 2019-06-04
dc.description.abstract-translated This thesis deals with the determination of vitamin D by dispersive liquid-liquid microextraction (DLLME) combined with liquid chromatography. The conditions of vitamin D extraction DLLME were optimized, while carbon tetrachloride was used as an extraction solvent. Similarly, an amount of extraction and dispersion solvent and pH sample was optimized. Subsequently, the chromatographic separation conditions were optimized and method validation was performed. The optimized and validated method was afterwards used for the determination of vitamin D in milk and other dairy products. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D40117
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 37884
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet