Analýza ovocných destilátů

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Bajer, Tomáš
dc.contributor.author Krejčíková, Klára
dc.date.accessioned 2019-06-18T08:08:35Z
dc.date.available 2019-06-18T08:08:35Z
dc.date.issued 2019
dc.date.submitted 2019-04-24
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/73359
dc.description.abstract Diplomová práce je věnována analýze ovocných destilátů. Teoretická část práce je zaměřena na výrobu a sloţení alkoholických nápojů vyráběných ve světě, zejména na problematiku ovocných destilátů. Popisuje jednotlivé fáze výroby ovocných destilátů, včetně výběru surovin, procesu a podmínek fermentace ovocného kvasu a destilace. Dále se zaměřuje na chemické složení ovocných destilátů, izolaci těkavých látek z ovocného destilátu a následnou chromatografickou a senzorickou analýzu. V poslední části teoretické části popisuje principy statistické analýzy dat, konkrétně ortogonální projekce do latentních struktur a hierarchické analýzy shluků. Experimentální část diplomové práce je věnována analýze jednodruhových ovocných destilátů a speciálních netradičních destilátů pomocí plynové chromatografie s plamenově-ionizační a hmotnostní detekcí. Získané aromaprofily byly použity jako tzv. "fingerprinty" pro rozdělení testovaných destilátů podle druhu ovoce. Rozlišení destilátů z jablek, hrušek, švestek, mirabelek a meruněk bylo provedeno pomocí metod ortogonální projekce do latentních struktur a hierarchické analýzy shluků. Druhá část experimentální části práce se zabývala analýzou těkavých látek v netradičních druzích destilátů s cílem získat co nejvíce informací o složení jejich aromaprofilů. Získané výsledky byly porovnány vzájemně a také s dostupnou literaturou. cze
dc.format 133 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject ovocné destiláty cze
dc.subject destilace cze
dc.subject těkavé látky cze
dc.subject headspace mikroextrakce tuhou fází cze
dc.subject ortogonální projekce do latentních struktur cze
dc.subject hierarchická analýza shluků cze
dc.subject fruit spirits eng
dc.subject distillation eng
dc.subject volatile compounds eng
dc.subject headspace solid-phase microextraction eng
dc.subject gas chromatography with flame-ionization and mass spectometry detection eng
dc.subject orthogonal projections to latent structures eng
dc.subject hierarchical clusters analysis eng
dc.subject plynová chromatografie cze
dc.subject plamenově-ionizační a hmotnostní detekce cze
dc.title Analýza ovocných destilátů cze
dc.title.alternative Analysis of fruit spirits eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Česla, Petr
dc.date.accepted 2019-06-03
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis is analysis of home-made fruit spirits. The theoretical part is focused on alcoholic beverages, especially fruit spirits, their production around the world and chemical composition. Production stages of fruit spirits are defined, including raw material selection, fermentation as wel as distillation conditions. Furthermore, this is part dedicated to chemical composition of fruit spirits, isolation of volatile compounds from spirits and their chromatographic and senzoric analysis. The last section of the theretical part deal with statistical analysis and describes principles of orthogonal projections to latent structures and hierarchical clusters analysis. Experimental part is focused on analysis of single-species fruit spirits and special non-traditional kinds of spirit using gas chromatography with flame-ionization and mass spectrometry detection. Gained fruit spirits aromaprofiles were used as "fingerprints" distinguishing tested spirits by original fruit source. Spirits from apples, pears, plums, mirabelles and apricots were differentiated by the method of orthogonal projections to latent structures and hierarchical clusters analysis. Second section of experimental part aimed on volatile compounds analysis in non-traditional kinds of spirits in order to gain as much information as possible about volatile compounds in aromaprofiles. Acquired results were compared to each other along with available literature. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Analytická chemie cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D40079
dc.thesis.degree-program Chemie cze
dc.description.defence Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 37888
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet