Vývoj metody pro stanovení biogenních aminů v potravinách

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Švecová, Blanka
dc.contributor.author Jonáková, Miroslava
dc.date.accessioned 2019-06-18T08:08:35Z
dc.date.available 2019-06-18T08:08:35Z
dc.date.issued 2019
dc.date.submitted 2019-05-03
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna)
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/73357
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá vývojem a validací metody pro stanovení biogenních aminů v potravinách. V teoretické části jsou popsány toxikologické vlastnosti biogenních aminů, jejich vznik, rozdělení, výskyt a reaktivita. Dále je zde popsáno stanovení biogenních aminů pomocí chromatografických metod. Experimentální část je zaměřena na optimalizaci a validaci HPLC-UV/MS metody pro stanovení biogenních aminů ve formě dansyl derivátů. Validovaná metoda je aplikována na 10 vzorků vín (červených, bílých a jednoho růžového) a 5 vzorků zrajících sýrů. cze
dc.format 79 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cze
dc.subject dansyl deriváty cze
dc.subject kapalinová chromatografie cze
dc.subject spektrofotometrická detekce cze
dc.subject hmotnostní detekce cze
dc.subject víno cze
dc.subject sýr cze
dc.subject biogenic amines eng
dc.subject dansyl derivatives eng
dc.subject liquid chromatography eng
dc.subject spectrophotometric detection eng
dc.subject mass detection eng
dc.subject wine eng
dc.subject cheese eng
dc.title Vývoj metody pro stanovení biogenních aminů v potravinách cze
dc.title.alternative Development of the method for determination of biogenic amines eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Česlová, Lenka
dc.date.accepted 2019-06-04
dc.description.abstract-translated This thesis deals with the development and validation of a method of the determination of biogenic amines in food. The toxicological properties of biogenic amines, their formation, distribution, occurrence and reactivity are described in the theoretical part. Further, the determination of biogenic amines using chromatographic methods is described as well. The experimental part is focused on the optimization and validation of HPLC-UV/MS method of the determination of biogenic amines as dansyl derivatives. The validated method is applied to the analysis of 10 samples of wine (red, white and one pink) and 5 samples of ripened cheeses. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Analytická chemie cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D40077
dc.thesis.degree-program Chemie cze
dc.description.defence Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 37886
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet