dc.contributor.advisor |
Česlová, Lenka |
|
dc.contributor.author |
Vraná, Denisa
|
|
dc.date.accessioned |
2018-08-30T07:43:06Z |
|
dc.date.available |
2018-08-30T07:43:06Z |
|
dc.date.issued |
2018 |
|
dc.date.submitted |
2018-06-29 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/71667 |
|
dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce, napsaná formou literární rešerše, se věnuje analýze biologicky aktivních látek obsažených v pseudoobilovinách. V teoretické části se zabývá charakteristikou a chemickým složením pohanky a amarantu. Dále pak charakteristikou antioxidantů, zejména fenolických sloučenin, které vykazují antioxidační aktivitu. V druhé polovině práce jsou popsány analytické metody, jako je extrakce, vysokoúčinná kapalinová chromatografie a spektrofotometrické metody vhodné pro měření látek vykazující antioxidační aktivitu. |
cze |
dc.format |
49 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
amarant |
cze |
dc.subject |
pohanka |
cze |
dc.subject |
fenolické sloučeniny |
cze |
dc.subject |
antioxidační aktivita |
cze |
dc.subject |
vysokoúčinná kapalinová chromatografie |
cze |
dc.subject |
spektrofotometrické metody |
cze |
dc.subject |
amaranth |
eng |
dc.subject |
buckwheat |
eng |
dc.subject |
phenolic compounds |
eng |
dc.subject |
antioxidant activity |
eng |
dc.subject |
high performance liquid chromatography |
eng |
dc.subject |
spectrophotometric methods |
eng |
dc.title |
Využití moderních analytických technik pro analýzu biologicky aktivních látek obsažených v pseudoobilovinách |
cze |
dc.title.alternative |
Modern analytical techniques in analysis of biological active compounds in pseudocereals |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.date.accepted |
2018-08-20 |
|
dc.description.abstract-translated |
This bachelor thesis is written in a form of a literary research. It contains the analysis of biologically active compounds contained in pseudocereals. The theoretical part deals with the characteristics and chemical compositions of buckwheat and amaranth. In addition, it provides characteristics of antioxidants, mainly phenolic compounds, which show antioxidant activity. The second part of the thesis describes analytical methods, such as extraction, high performance liquid chromatography and spectrophotometric methods which are frequently used for measuring compounds with antioxidant properties. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technická chemie |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D38759 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technická chemie |
cze |
dc.description.defence |
Studentka úspěšně obhájila bakalářskou práci a zodpověděla otázky komise.
Otázky komise: Co se řadí mezi pseudoobiloviny, změny obsahů fenolických látek během zpracování pseudoobilovin |
cze |
dc.identifier.stag |
35691 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |