dc.contributor.advisor |
Švecová, Blanka |
|
dc.contributor.author |
Oplíštilová, Šárka
|
|
dc.date.accessioned |
2018-06-14T06:03:23Z |
|
dc.date.available |
2018-06-14T06:03:23Z |
|
dc.date.issued |
2018 |
|
dc.date.submitted |
2018-05-10 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/70754 |
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce se zabývá stanovením několika vybraných parametrů a skupin látek ve vínech z České republiky. V teoretické části práce je popsáno chemické složení vína, stanovení jednotlivých látek a aktuální trendy v analýze vína. Její součástí je také popis kapalinové a plynové chromatografie. V experimentální části je popsána analýza 12 vín. Konkrétně se jedná o stanovení kyseliny vinné a celkové kyselosti vína alkalimetrickou titrací, jodometrické stanovení redukujících cukrů, spektrofotometrické stanovení antioxidační aktivity metodami s ABTS a DPPH radikály a celkového obsahu fenolických látek, dále stanovení fenolických látek, organických kyselin a anthokyanů pomocí kapalinové chromatografie a také stanovení několika vybraných těkavých látek pomocí plynové chromatografie. |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
víno |
cze |
dc.subject |
antioxidační aktivita |
cze |
dc.subject |
fenolické látky |
cze |
dc.subject |
organické kyseliny |
cze |
dc.subject |
anthokyany |
cze |
dc.subject |
wine |
eng |
dc.subject |
antioxidant activity |
eng |
dc.subject |
phenolics compounds |
eng |
dc.subject |
organic acids |
eng |
dc.subject |
anthocyanins |
eng |
dc.title |
Analýza vybraných parametrů a skupin látek ve víně |
cze |
dc.title.alternative |
Analysis of selected parameters and groups of compounds in wine |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Česlová, Lenka |
|
dc.date.accepted |
2018-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with the determination of several selected parameters and groups of compounds in wines from Czech Republic. Chemical composition of wine, determination of selected groups of compounds and actual trends in analysis of wine are described in the teoretical part. It also includes a description of liquid and gas chromatography. The analysis of 12 wines is described in the experimental part. This part involves the determination of tartaric acid and total acidity of the wine by alcalimetric titration, iodometric determination of reducing sugars, spectrophotometric determination of antioxidant activity by methods with ABTS and DPPH radicals and the total content of phenolic compounds, determination of phenolic compounds, organic acids and anthocyanins by liquid chromatography as well as determination of several selected volatiles compounds by gas chromatography. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D38774 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Student, v průběhu obhajoby seznámil členy komise s cíly, úkoly a výsledky své práce. |
cze |
dc.identifier.stag |
35624 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |