Analýza vybraných parametrů a skupin látek ve víně

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Švecová, Blanka
dc.contributor.author Oplíštilová, Šárka
dc.date.accessioned 2018-06-14T06:03:23Z
dc.date.available 2018-06-14T06:03:23Z
dc.date.issued 2018
dc.date.submitted 2018-05-10
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna)
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/70754
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá stanovením několika vybraných parametrů a skupin látek ve vínech z České republiky. V teoretické části práce je popsáno chemické složení vína, stanovení jednotlivých látek a aktuální trendy v analýze vína. Její součástí je také popis kapalinové a plynové chromatografie. V experimentální části je popsána analýza 12 vín. Konkrétně se jedná o stanovení kyseliny vinné a celkové kyselosti vína alkalimetrickou titrací, jodometrické stanovení redukujících cukrů, spektrofotometrické stanovení antioxidační aktivity metodami s ABTS a DPPH radikály a celkového obsahu fenolických látek, dále stanovení fenolických látek, organických kyselin a anthokyanů pomocí kapalinové chromatografie a také stanovení několika vybraných těkavých látek pomocí plynové chromatografie. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject víno cze
dc.subject antioxidační aktivita cze
dc.subject fenolické látky cze
dc.subject organické kyseliny cze
dc.subject anthokyany cze
dc.subject wine eng
dc.subject antioxidant activity eng
dc.subject phenolics compounds eng
dc.subject organic acids eng
dc.subject anthocyanins eng
dc.title Analýza vybraných parametrů a skupin látek ve víně cze
dc.title.alternative Analysis of selected parameters and groups of compounds in wine eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Česlová, Lenka
dc.date.accepted 2018-06-05
dc.description.abstract-translated This thesis deals with the determination of several selected parameters and groups of compounds in wines from Czech Republic. Chemical composition of wine, determination of selected groups of compounds and actual trends in analysis of wine are described in the teoretical part. It also includes a description of liquid and gas chromatography. The analysis of 12 wines is described in the experimental part. This part involves the determination of tartaric acid and total acidity of the wine by alcalimetric titration, iodometric determination of reducing sugars, spectrophotometric determination of antioxidant activity by methods with ABTS and DPPH radicals and the total content of phenolic compounds, determination of phenolic compounds, organic acids and anthocyanins by liquid chromatography as well as determination of several selected volatiles compounds by gas chromatography. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D38774
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Student, v průběhu obhajoby seznámil členy komise s cíly, úkoly a výsledky své práce. cze
dc.identifier.stag 35624
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet