Abstrakt:
Disertační práce se zabývá vývojem a využitím kapilárních metod (konkrétně kapilární
elektroforézy, kapilární elektrochromatografie a nanokapalinové chromatografie) ke studiu
modifikací vznikajících u vybraných bílkovin (konkrétně hovězího sérového albuminu,
lidského sérového albuminu, lidského transferinu) v důsledku neenzymatické glykace.
V teoretické části jsou shrnuty poznatky o neenzymatické glykaci bílkovin, jejím
průběhu, výsledných produktech a významu této reakce pro živý organismus. Dále se věnuje
principům kapilární elektroforézy a nanokapalinové chromatografie a jejich využití
v proteomice.
Experimentální část seznamuje s použitými chemikáliemi, instrumentací, metodami a
postupy příprav jednotlivých vzorků používaných pro tyto studie.
Výsledky a diskuze shrnují dosažené výsledky a poznatky a jsou rozděleny na 3 části: (i)
studium modifikace hovězího sérového albuminu oxo-sloučeninami, (ii) kapilární
elektrochromatografie v otevřené kapiláře s navázanými zlatými nanočásticemi, (iii) nové
monotopické neenzymatické modifikace vzniklé reakcí albuminu s ribózou.