dc.contributor.advisor |
Adam, Martin |
cze |
dc.contributor.author |
Špačková, Lucie |
|
dc.date.accessioned |
2013-07-20T01:55:50Z |
|
dc.date.available |
2013-07-20T01:55:50Z |
|
dc.date.issued |
2013 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/52373 |
|
dc.description.abstract |
Tato diplomova prace se zabyva mo.nosti aplikace metody disperzni kapalinove mikroextrakce na extrakci syntetickych potravinařskych barviv z cukrovinek. Byla vypracovana literarni rešerše, ktera se zabyva syntetickymi barvivy a jejich využiti v potravinařstvi. Dalši čast je zaměřena na izolačni techniky a na možnosti stanoveni syntetickych potravinařskych barviv. V experimentalni časti byla provedena optimalizace podminek disperzni kapalinove mikroextrakce. Mezi sledovane parametry patřily volba disperzniho rozpouštědla a jeho množstvi, volba extrakčniho rozpouštědla a jeho množstvi, pH a iontova sila. Jako nejvhodnějši podminky byly pro 5 ml vzorku vyhodnoceny 2,5 ml 2-propanolu jako disperzniho rozpouštědla, 450 mikrolitrů dichlormethanu jako extrakčniho rozpouštědla, pH 2 a bez upravy iontove sily. Ziskane extrakty byly analyzovany metodou vysokoučinne kapalinove chromatografie s detekci ve viditelne oblasti. |
cze |
dc.format |
73 s. |
cze |
dc.format.extent |
1793316 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 24.5.2023 |
cze |
dc.subject |
syntetická potravinářská barviva |
cze |
dc.subject |
disperzní kapalinová mikroextrakce |
cze |
dc.subject |
vysokoúčinná kapalinová chromatografie |
cze |
dc.subject |
synthetic food dyes |
eng |
dc.subject |
dispersive liquid-liquid microextraction |
eng |
dc.subject |
high-performance liquid chromatography |
eng |
dc.title |
Analýza syntetických potravinářských barviv s využitím metody disperzivní kapalinové mikroextrakce |
cze |
dc.title.alternative |
Analysis of synthetic colorants in foodstuffs by means of dispersive liquid-liquid microextraction method |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Česla, Petr |
cze |
dc.date.accepted |
2013 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with the possibility of applying methods dispersive liquid-liquid microextraction for the extraction of synthetic food dyes of confectionery. The literature search which deals with synthetic dyes and their use in food processing was made. Another part is focused on isolation techniques and the possibility of determining synthetic food dyes. In the experimental part optimization of dispersive liquid-liquid microextraction was carried out. The choice of dispersion solvent and its quantity, the choice of the extraction solvent and its quantity, pH and ionic strength were monitored. The best conditions were evaluated on a sample of 5ml of pH 2, 2,5ml of 2-propanol as the dispersion solvent and 450 ěl dichlormethane as the extraction solvent. The obtained extracts were determined by high performance liquid chromatography with detection in the visible region. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D28676 |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Student přednesl obhajobu své diplomové práce a zodpověděl dotazy oponenta a členů komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
20542 |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |