Analýza syntetických potravinářských barviv s využitím metody disperzivní kapalinové mikroextrakce

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Adam, Martin cze
dc.contributor.author Špačková, Lucie
dc.date.accessioned 2013-07-20T01:55:50Z
dc.date.available 2013-07-20T01:55:50Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/52373
dc.description.abstract Tato diplomova prace se zabyva mo.nosti aplikace metody disperzni kapalinove mikroextrakce na extrakci syntetickych potravinařskych barviv z cukrovinek. Byla vypracovana literarni rešerše, ktera se zabyva syntetickymi barvivy a jejich využiti v potravinařstvi. Dalši čast je zaměřena na izolačni techniky a na možnosti stanoveni syntetickych potravinařskych barviv. V experimentalni časti byla provedena optimalizace podminek disperzni kapalinove mikroextrakce. Mezi sledovane parametry patřily volba disperzniho rozpouštědla a jeho množstvi, volba extrakčniho rozpouštědla a jeho množstvi, pH a iontova sila. Jako nejvhodnějši podminky byly pro 5 ml vzorku vyhodnoceny 2,5 ml 2-propanolu jako disperzniho rozpouštědla, 450 mikrolitrů dichlormethanu jako extrakčniho rozpouštědla, pH 2 a bez upravy iontove sily. Ziskane extrakty byly analyzovany metodou vysokoučinne kapalinove chromatografie s detekci ve viditelne oblasti. cze
dc.format 73 s. cze
dc.format.extent 1793316 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 24.5.2023 cze
dc.subject syntetická potravinářská barviva cze
dc.subject disperzní kapalinová mikroextrakce cze
dc.subject vysokoúčinná kapalinová chromatografie cze
dc.subject synthetic food dyes eng
dc.subject dispersive liquid-liquid microextraction eng
dc.subject high-performance liquid chromatography eng
dc.title Analýza syntetických potravinářských barviv s využitím metody disperzivní kapalinové mikroextrakce cze
dc.title.alternative Analysis of synthetic colorants in foodstuffs by means of dispersive liquid-liquid microextraction method eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Česla, Petr cze
dc.date.accepted 2013 cze
dc.description.abstract-translated This thesis deals with the possibility of applying methods dispersive liquid-liquid microextraction for the extraction of synthetic food dyes of confectionery. The literature search which deals with synthetic dyes and their use in food processing was made. Another part is focused on isolation techniques and the possibility of determining synthetic food dyes. In the experimental part optimization of dispersive liquid-liquid microextraction was carried out. The choice of dispersion solvent and its quantity, the choice of the extraction solvent and its quantity, pH and ionic strength were monitored. The best conditions were evaluated on a sample of 5ml of pH 2, 2,5ml of 2-propanol as the dispersion solvent and 450 ěl dichlormethane as the extraction solvent. The obtained extracts were determined by high performance liquid chromatography with detection in the visible region. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D28676 cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Student přednesl obhajobu své diplomové práce a zodpověděl dotazy oponenta a členů komise. cze
dc.identifier.stag 20542 cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet