Abstrakt:
Disertační práce se zabývá metodami přípravy, charakterizací a termochemickou studií hydroxyapatitu, beta-fosforečnanu vápenatého a amorfního fosforečnanu vápenatého, které před-stavují důležité sloučeniny vyskytující se v živých organismech, v nichž sehrávají významnou roli. Rovněž byly porovnány vlastnosti synteticky připravených sloučenin a preparátů biolo-gického původu. Vzorky studovaných materiálů byly zkoumány pomocí elektronové mikro-skopie s energiově disperzním analyzátorem, rentgenovou difrakční analýzou, rentgenovou mikrodifrakcí, Ramanovou spektroskopií a optickou emisní spektroskopií s indukčně váza-ným plazmatem. Termodynamická studie zahrnuje určení teplotní závislosti krystalizačních entalpií fosforečnanů vápenatých, hydroxyapatitu a biologických hydroxyapatitů pomocí zdvojeného izoperibolického reakčního kalorimetru, stanovení rozpustnosti těchto sloučenin při 25 °C v destilované vodě a při 25, 37 a 45 °C v simulovaném fyziologickém prostředí o iontové síle 0,3 mol.dm-3. V práci byly také pomocí diferenční termické analýzy a termogra-vimetrie studovány transformační procesy probíhající ve studovaných materiálech.