Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zabývá glycerolem, jeho vlastnostmi, metodami výroby, biochemickým významem a analytickými metodami jeho stanovení. Glycerol vzniká jako vedlejší produkt při výrobě mýdel, bionafty a vyšších mastných kyselin, také je možné ho vyrobit syntetickou a mikrobiologickou cestou. V práci je také popsáno čištění vyrobeného glycerolu, např. pomocí destilace nebo iontovou výměnou. Další část bakalářské práce je věnována způsobům aplikace glycerolu, kde jsou popsány jak tradiční způsoby použití (rozpouštědlo, reaktant, zahušťovadlo, zvlhčovadlo, sladidlo apod.), tak i nové možnosti při výrobě dalších chemických látek (např. kyselina mléčná, kyselina akrylová, akrolein a syntézní plyn). V další části je pozornost zaměřena na význam glycerolu v biochemických procesech; glycerol slouží jako akceptor vysokoenergetického fosfátu a je součástí fyziologicky významných lipidů. Poslední kapitola je věnována různým metodám analytického stanovení glycerolu (titrace, vážková analýza a enzymatická spektrofotometrie).