Sulfonovaná azobarviva jako kontrastní látky při analýze iontů v nápojích kapilární zónovou elektroforézou s nepřímou UV detekcí

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Česla, Petr cze
dc.contributor.author Hlavová, Kateřina
dc.date.accessioned 2012-09-14T04:42:46Z
dc.date.available 2012-09-14T04:42:46Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/47549
dc.description.abstract Tato bakalářská práce se zabývá použitím sulfonovaných azobarviv jako kontrastních látek v kapilární zónové elektroforéze s nepřímou UV detekcí a použitím této metody k analýze aniontů v nápojích. V rešeršní části jsou shrnuty analýzy iontů ve vzorcích piva, vína, ovocných džusů, mléka a dalších potravinářských matricích. Významnou roli při účinnosti a rychlosti separace hraje složení základního elektrolytu. Dalším neméně podstatným parametrem ovlivňujícím separaci iontů je vhodná teplota, napětí a vlnová délka při UV detekci. Cílem experimentální části bylo nalézt takové sulfonované azobarvivo, které by plně nahradilo stále nejčastěji využívaný chroman. Během experimentu bylo připraveno několik elektrolytů a bylo použito několik azobarviv. Dosažené výsledky jsou porovnány a diskutovány v závěru bakalářské práce. cze
dc.format 42 s. cze
dc.format.extent 1520077 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení cze
dc.subject Kapilární zónová elektroforéza cze
dc.subject nepřímá UV detekce cze
dc.subject sulfonovaná azobarviva cze
dc.subject anionty cze
dc.subject kontrastní látka cze
dc.subject capillary zone electrophoresis eng
dc.subject indirect UV detection eng
dc.subject sulphonated azo dyes eng
dc.subject anions eng
dc.subject contrast compound eng
dc.title Sulfonovaná azobarviva jako kontrastní látky při analýze iontů v nápojích kapilární zónovou elektroforézou s nepřímou UV detekcí cze
dc.title.alternative Sulphonated azo dyes as contrast compounds in the analysis of anions in beverages using capillary electrophoresis with indirect UV detection eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2012 cze
dc.description.abstract-translated This bachelor work is focused on application of sulphonated azo dyes as contrast compounds in capillary zone electrophoresis with indirect UV detection and with application of this method in the analysis of anions in beverages. Analysis of ions in samples of beer, wine, fruits juices, milk and so one are presented in review part. Composition of background electrolyte is the key parameter influencing the separation efficiency and speed of the analysis. Next very important conditions are temperature, voltage and wavelength during separation. Aim of the experimental part of the bachelor work was to find the suitable sulphonated azo dye, which can replace still used chromate. Several background electrolytes were tested containing different azo dyes. Obtained results are compared and discussed at the end of bachelor work. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Bc. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D27436 cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 17674 cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet