dc.contributor.advisor |
Česla, Petr |
cze |
dc.contributor.author |
Hlavová, Kateřina |
|
dc.date.accessioned |
2012-09-14T04:42:46Z |
|
dc.date.available |
2012-09-14T04:42:46Z |
|
dc.date.issued |
2012 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/47549 |
|
dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce se zabývá použitím sulfonovaných azobarviv jako
kontrastních látek v kapilární zónové elektroforéze s nepřímou UV detekcí a použitím této
metody k analýze aniontů v nápojích. V rešeršní části jsou shrnuty analýzy iontů
ve vzorcích piva, vína, ovocných džusů, mléka a dalších potravinářských matricích.
Významnou roli při účinnosti a rychlosti separace hraje složení základního elektrolytu.
Dalším neméně podstatným parametrem ovlivňujícím separaci iontů je vhodná teplota,
napětí a vlnová délka při UV detekci. Cílem experimentální části bylo nalézt takové
sulfonované azobarvivo, které by plně nahradilo stále nejčastěji využívaný chroman.
Během experimentu bylo připraveno několik elektrolytů a bylo použito několik azobarviv.
Dosažené výsledky jsou porovnány a diskutovány v závěru bakalářské práce. |
cze |
dc.format |
42 s. |
cze |
dc.format.extent |
1520077 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
cze |
dc.subject |
Kapilární zónová elektroforéza |
cze |
dc.subject |
nepřímá UV detekce |
cze |
dc.subject |
sulfonovaná azobarviva |
cze |
dc.subject |
anionty |
cze |
dc.subject |
kontrastní látka |
cze |
dc.subject |
capillary zone electrophoresis |
eng |
dc.subject |
indirect UV detection |
eng |
dc.subject |
sulphonated azo dyes |
eng |
dc.subject |
anions |
eng |
dc.subject |
contrast compound |
eng |
dc.title |
Sulfonovaná azobarviva jako kontrastní látky při analýze iontů v nápojích kapilární zónovou elektroforézou s nepřímou UV detekcí |
cze |
dc.title.alternative |
Sulphonated azo dyes as contrast compounds in the analysis of anions in beverages using capillary electrophoresis with indirect UV detection |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.date.accepted |
2012 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
This bachelor work is focused on application of sulphonated azo dyes as contrast
compounds in capillary zone electrophoresis with indirect UV detection and with
application of this method in the analysis of anions in beverages. Analysis of ions in
samples of beer, wine, fruits juices, milk and so one are presented in review part.
Composition of background electrolyte is the key parameter influencing the separation
efficiency and speed of the analysis. Next very important conditions are temperature,
voltage and wavelength during separation. Aim of the experimental part of the bachelor
work was to find the suitable sulphonated azo dye, which can replace still used chromate.
Several background electrolytes were tested containing different azo dyes. Obtained results
are compared and discussed at the end of bachelor work. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D27436 |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy zkušební komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
17674 |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |