Analýza vybraných ukazatelů kvality džusů a studie vlivu ohřevu na obsah antioxidantů

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Beňová, Blanka cze
dc.contributor.author Andrlová, Kateřina
dc.date.accessioned 2012-07-15T22:41:55Z
dc.date.available 2012-07-15T22:41:55Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/45995
dc.description.abstract Tato diplomová práce je zaměřena na kvalitu a autenticitu džusů. V první části se práce zabývá antioxidanty, které jsou přítomny v ovocných šťávách a džusech. Dále metodami pro stanovení antioxidační aktivity, tedy ABTS, FRAP a DPPH radikál, též se zabývá stanovením celkových fenolických látek s Folin-Ciocalteuovým činidlem. Experimentální část se věnuje několika vybraným klasickým analytickým metodám (stanovení titrační kyselosti, formolového čísla, měření pH, stanovení obsahu celkových bílkovin metodou podle Kjeldahla atd.), které jsou prvotními ukazately při odhalení falšování šťáv či džusů. V další části jsou popsány postupy výše uvedených metod antioxidační aktivity a vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Extrakce na tuhé fázi byla použita k zakoncentrování supernatantu, jež byl získán po odstředění dužiny ze vzorku džusu. Metoda kapalinové chromatografie byla použita k určení a kvantifikaci fenolických látek v džusech, a k detekci změn, které způsobuje ohřev džusu na plotýnce či v mikrovlnné troubě. Byly zjištěny optimální podmínky uvedených metod a ty pak použity na analýzu reálných vzorků džusů. K analýzám bylo použito deset komerčně dostupných vzorků džusů různého druhového zastoupení ovoce. cze
dc.format 77 s. cze
dc.format.extent 1392930 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 25.5.2022 cze
dc.subject džus cze
dc.subject kvalita cze
dc.subject antioxidanty cze
dc.subject fenolické látky cze
dc.subject antioxidační aktivita cze
dc.subject chromatografie cze
dc.subject juice eng
dc.subject quality eng
dc.subject antioxidants eng
dc.subject phenolic substances eng
dc.subject antioxidant acitivity eng
dc.subject chromatography eng
dc.title Analýza vybraných ukazatelů kvality džusů a studie vlivu ohřevu na obsah antioxidantů cze
dc.title.alternative Analysis of selected juice quality indicators and a study of impact of heating on antioxidant content eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Hájek, Tomáš cze
dc.date.accepted 2012 cze
dc.description.abstract-translated This thesis is focused on quality and authenticity of juices. The first part of the thesis deals with antioxidants that are presented in fruit juices and juice. In addition, by methods for determination of antioxidant activity, thus ABTS, FRAP and DPPH radical, as well as the determination of total fenolic substances with Folin-Ciocalteu reagent are included. The experimental part is devoted to few selected classical analytical methods (determination of titratable acidity, formol number, measurement of pH, determination of total proteins by method of Kjeldahl etc.), which are the primary indicators for detection of adulteration of juices and juice. In the next part the procedures the above methods of antioxidant activity and high-performance liquid chromatography are described. Solid phase extraction was used for preconcentration of supernatant, which was obtained after centrifugation of the pulp of juice sample. Method of liquid chromatography was used for identification and quantification of phenolic compounds in juices, and for detection of changes which were caused by heating of juice on plate or in a microwave oven. Optimal conditions of used methods were found and then it was used for analysis of real juice samples. Ten commercially available samples of juices of different types of fruit was used for analysis eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D26210 cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy oponenta a členů komise. cze
dc.identifier.stag 18193 cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet