Analýza silic v nápojích s využitím techniky mikroextrakce jednou kapkou

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Adam, Martin
dc.contributor.author Čížková, Andrea
dc.date.accessioned 2011-06-01T13:14:01Z
dc.date.available 2011-06-01T13:14:01Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/38708
dc.description.abstract V teoretické části se tato diplomová práce zabývá popisem vlastností, rozdělením a výskytem silic. Také je zde uvedeno využití silic a jejich vliv na lidské zdraví. Další kapitola je věnována metodám kapalinové mikroextrakce. Důraz je kladen na metodu mikroextrakce jednou kapkou, její historii, princip, instrumentaci a aplikaci v potravinářském průmyslu. V experimentální části byla provedena jednoduchá validace metody mikroextrakce jednou kapkou s přímým vzorkováním (DI-SDME) pro analýzu složek silic v nealkoholických nápojích. Analyzováno bylo 10 vzorků bylinných čajů a 5 vzorků ledových čajů. Dosažené výsledky byly porovnány s hodnotami získanými destilační metodou. Sledované složky silic byly analyzovány na plynovém chromatografu s plamenovým ionizačním detektorem. Také byla provedena optimalizace způsobu přípravy nápoje a senzorické hodnocení vybraných bylinných čajů. cze
dc.format 79 s. cze
dc.format.extent 1573843 bytes
dc.format.mimetype application/pdf
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce bude přístupná bez omezení od roku 2021 cze
dc.subject Mikroextrakce jednou kapkou cze
dc.subject silice cze
dc.subject nealkoholické nápoje - bylinné čaje cze
dc.subject Single-Drop Microextraction eng
dc.subject essential oils eng
dc.subject soft drinks - herbal beverages eng
dc.title Analýza silic v nápojích s využitím techniky mikroextrakce jednou kapkou cze
dc.title.alternative Analysis of essential oils in beverages using single-drop microextraction technique eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Beňová, Blanka
dc.date.accepted 2011
dc.description.abstract-translated In the theoretical part of this thesis the fundamental properties, distribution and occurrence of essential oils are described. This part also presents the use of essential oils and their importance for human health. The next chapter is dedicated to the methods of liquid microextraction. The emphasis is put on the single-drop microextraction method, its history, principles and application in the field of food industry. In the experimental part a practical application of single-drop microextraction method is documented. This was realised in direct immersion mode (DI-SDME) for analysis of the essential oils components in soft drinks. There were 10 samples of herbal tea and 5 ice teas analysed. The results were compared with the values obtained by a steam distillation method. The target essential oils components were analysed by gas chromatography with flame-ionization detection. Also an optimization of the beverage (tea) preparation and sensoric evaluation of selected herbal teas were performed as well. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D23812
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy zkušební komise. cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet