dc.contributor.advisor |
Vytřasová, Jarmila |
|
dc.contributor.author |
Šilha, David
|
|
dc.date.accessioned |
2011-06-01T13:08:44Z |
|
dc.date.available |
2011-06-01T13:08:44Z |
|
dc.date.issued |
2011 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/38694 |
|
dc.description.abstract |
Teoretická část diplomové práce obsahuje kapitoly, které se zabývají charakteristikami rodu Arcobacter spp., jejich výskytem, a s tím spojenými alimentárními dopady. V dalších kapitolách je věnován prostor pro antimikrobiální látky a vlivy působící na mikroorganismy, antioxidační sloučeniny, charakteristiku a technologii výroby piva a pro antimikrobiální vlivy piva a vína. Experimentální část diplomové práce je zaměřena na přežívání Arcobacter spp. v některých nápojích. Byly stanoveny minimální inhibiční koncentrace ethanolu pro některé druhy arkobakterů. Dále bylo zjišťováno přežívání vybraných arkobakterů v testovaných vzorcích několika druhů piv a v modelu žaludečního obsahu. Výsledky jsou porovnány se stanoveným obsahem typických antioxidačních sloučenin metodou kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí a s hodnotami antioxidační aktivity stanovené různými metodami. |
cze |
dc.format |
129 s. |
cze |
dc.format.extent |
13713984 bytes |
|
dc.format.mimetype |
application/pdf |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce bude přístupná bez omezení od roku 2021 |
cze |
dc.subject |
Arcobacter spp |
cze |
dc.subject |
antimikrobiální látky |
cze |
dc.subject |
antioxidanty |
cze |
dc.subject |
antioxidační aktivita |
cze |
dc.subject |
HPLC fenolických sloučenin |
cze |
dc.subject |
inaktivace |
cze |
dc.subject |
vliv ethanolu |
cze |
dc.subject |
model žaludku |
cze |
dc.subject |
pivo |
cze |
dc.subject |
Arcobacter spp |
eng |
dc.subject |
antimicrobial compounds |
eng |
dc.subject |
antioxidants |
eng |
dc.subject |
antioxidant activity |
eng |
dc.subject |
HPLC of fenolic compounds |
eng |
dc.subject |
inactivation |
eng |
dc.subject |
effect of ethanol |
eng |
dc.subject |
model stomach |
eng |
dc.subject |
beer |
eng |
dc.title |
Přežívání arkobakterů v některých nápojích |
cze |
dc.title.alternative |
Survival of arcobacters in some drinks |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Moťková, Petra |
|
dc.date.accepted |
2011 |
|
dc.description.abstract-translated |
The theoretical part of thesis includes chapters that deal with the characteristics of the genus Arcobacter spp. and the occurrence of foodborne-related impacts. The other chapters are devoted to space for antimicrobial agents and influences on microorganisms, antioxidant compounds, characteristics and technology of beer production and antimicrobial effects of beer and wine. The experimental part of the thesis is focused on survival Arcobacter spp. in some beverages. Minimum inhibitory concentration of ethanol were determined for some arcobacters. Furthermore, survival was examined in selected arcobacters in tested samples of several types of beer and a model of gastric contents. The results are compared with the typical containing antioxidant compounds by liquid chromatography with electrochemical detection and levels of antioxidant activity determined by various methods. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D23825 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Student přednesl obhajobu své diplomové práce a zodpověděl dotazy zkušební komise. |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |