Efekt některých polysacharidů a derivátů celulózy na vybrané druhy bakterií

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Vytřasová, Jarmila cze
dc.contributor.author Horáčková, Veronika
dc.date.accessioned 2010-06-17T20:30:59Z
dc.date.available 2010-06-17T20:30:59Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/36119
dc.description.abstract Suspenzní bujónovou metodou byl zkoumán pozitivní, případně negativní vliv galaktomananu, glukomananu, chitosanu a derivátů celulózy na probiotické bakterie Lactobacillus lactis a Enterococcus faecalis. Testované vzorky byly použity v koncentrační řadě 1, 2 a 3 hm %. U chitosanu byl prokázán inhibiční účinek ve všech použitých koncentracích. Glukomanan a hydroxyethylcelulóza působily po 3 dnech inkubace na snížení počtu buněk v menší míře, u Enterococcus faecalis došlo k inhibici růstu buněk pouze o 1 řád, počty Lactobacillus lactis nebyly ovlivněny vůbec. Mikrokrystalická celulóza a karboxymethylcelulóza měly na růst probiotických bakterií pozitivní účinek ve všech použitých koncentracích. Galaktomanan měl nejvýraznější pozitivní účinek při 2 % přídavku. Suspenzní bujónovou metodou a difuzní diskovou metodou byly zkoumány antimikrobiální účinky karboxymethylcelulózy a její kyselé formy v koncentrační řadě 2 a 3 hm % pro KMC a 1, 2 a 3 hm % pro CMC. Dále byly zkoumány účinky při interakci obou derivátů celulózy v příslušné koncentrační řadě s 2 a 5 % roztokem Betadinu. Karboxymethylcelulóza neměla inhibiční účinky v žádné použité koncentraci, zatímco její kyselá forma inhibovala bakterii Pseudomonas aeruginosa ve všech koncentracích a bakterii Staphylococcus aureus pouze v 2 a 3 % roztocích. Karboxymethylcelulóza a její kyselá forma v interakci s Betadinem účinně inhibovaly obě používané bakterie ve všech zkoumaných koncentracích. cze
dc.format 83 s. cze
dc.format.extent 1292790 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce není přístupná cze
dc.subject Probiotikum cze
dc.subject prebiotikum cze
dc.subject galaktomanan cze
dc.subject glukomanan cze
dc.subject hydroxyethylcelulóza cze
dc.subject chitosan cze
dc.subject karboxymethylcelulóza cze
dc.subject mikrofibrilovaná celulóza cze
dc.subject mikrokrystalická celulóza cze
dc.subject nozokomiální infekce cze
dc.subject betadin cze
dc.subject Probiotics eng
dc.subject prebiotics eng
dc.subject galactomannan eng
dc.subject glucomannan eng
dc.subject hydroxyethylcellulosa eng
dc.subject carboxymethylcelullosa eng
dc.subject microfibrilated cellulosa eng
dc.subject microcrystaline cellulosa eng
dc.subject nosocomial infections eng
dc.subject betadine eng
dc.title Efekt některých polysacharidů a derivátů celulózy na vybrané druhy bakterií cze
dc.title.alternative Effect of some polysaccharides and derivates of cellulose on chosen bacteria eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Pejchalová, Marcela cze
dc.date.accepted 2010 cze
dc.description.abstract-translated Positive or negative effects of galactomannan, glucomannan, chitosan and derivates of celulose were studied with suspenzion broth method on probiotic bacteria Lactobacillus lactis and Enterococcus faecalis. The samples were tested in the 1, 2 and 3 % concentrations. In all used concentrations chitosan has shown chitosanu inhibitory effects. After 3 days of incubation it was observed the reduction of numbers by glucomannan and hydroxyethylcellulose in all used concetrations too. There were achieved positive effects were with microcrystalline celulose and carboxymethylcellulose. With 2 % addition of galactomannan had the most positive effect. Antimicrobial effects of carboxymethylcellulose and its acid form were investigated in concentration range of 1, 2 and 3 %. Antimicrobial effects of these two polysaccharides were investigated in the interaction with the concentration range of 2 and 5 % Betadin. All used concentrations of carboxymethylcellulose did not caused an inhibitory effects. The acid form of carboxymethylcellulose inhibited Pseudomonas aeruginosa at all levels and Staphylococcus aureus in only 2 and 3 % solutions. In all used concentrations of carboxymethylcellulose and its acid form in the interaction with Betadin inhibited both the bacteria. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D21987 cze
dc.identifier.signature D21987
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet