Předložená diplomová práce se skládá ze tří částí. První část je teoretická, která shrnuje fakta o lipidovém metabolizmu, chromatografických technikách a onemocnění diabetes mellitus. Druhá část je experimentální a obsahuje popis dvou použitých chromatografických metodik. Začátkem této části je popsána separace plazmatických lipidů pomocí preparativní tenkovrstevné chromatografie a stanovení koncentrací jednotlivých lipidových tříd v HDL2 a HDL3 frakcích diabetiků. Následuje popis kvantitativního stanovení koncentrací fyziologických mastných kyselin v HDL2 a HDL3 frakcích pomocí kapilární plynové chromatografie a výpočet aktivity vybraných enzymů. Třetí část je věnována zpracování a vyhodnocení výsledků včetně diskuze a závěru. Metodou tenkovrstevné chromatografie bylo zjištěno, že se koncentrace lipidů ve frakcích HDL2 a HDL3 podstatně neliší. Metodou plynové chromatografie byl v HDL2 frakci zjištěn signifikantní pokles koncentrace kyseliny arachidonové korelující s koncentrací glykovaného hemoglobinu a tedy s rozsahem onemocnění diabetiků. S tím souvisí i nález negativního ovlivnění 5- desaturázy v závislosti na ALT a AST. V HDL3 frakci se rozdíly v obsahu mastných kyselin mezi zdravou, mírnou a těžkou formou diabetu neprojevily.