Produkce stafylokokových enterotoxinů B a H a jejich detekce

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Vytřasová, Jarmila
dc.contributor.author Jiříčková, Petra
dc.date.accessioned 2009-07-03T09:03:29Z
dc.date.available 2009-07-03T09:03:29Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/33706
dc.description.abstract Staphylococcus aureus je významným původcem alimentárních intoxikací. Tyto intoxikace jsou způsobeny enterotoxiny, které Staphylococcus aureus produkuje. V naší práci je zkoumán vliv kultivačního média, teploty a pH na produkci stafylokokových enterotoxinů. K experimentu byly použity produkční kmeny Staphylococcus aureus, u kterých bylo metodou PCR ověřeno, že obsahují gen pro produkci enterotoxinů B nebo H. Za optimálních podmínek byla provedena kultivace kmenů Staphylococcus aureus a vyprodukované SE byly přečištěny pomocí TRICIN-SDS-PAGEelektroforézy s následnou imunodetekcí - Western Blotting. Detekční limity pro tuto metodu byly stanoveny pro SEB na 0,1 ?g/ml vzorku, pro SEH na 5,6 ?g/ml. Byla také provedena metoda RPLA pro ověření produkce SEB a porovnána s výsledky Western blottingu. Vliv pH byl sledován s použitím kyseliny chlorovodíkové, mléčné a octové a hydroxidu sodného. Vliv teploty byl sledován v rozmezí 5 - 50 °C. Pro vliv kultivačního média byla použita kultivace v BHI bujónu a fyziologickém roztoku. Bylo zjištěno, že stafylokokový enterotoxin B byl produkován již při 5 °C, stafylokokový enterotoxin H až při teplotě pokojové (25 °C). Rozmezí pH pro produkci SEH i SEB bylo od 4.03 do 10.60. cze
dc.format 89 s. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.subject enterotoxins eng
dc.subject TRICIN-SDS-PAGE electrophoresis eng
dc.subject Western Blotting eng
dc.subject Staphylococcus aureus cze
dc.subject enterotoxiny cze
dc.subject TRICIN-SDS-PAGE elektroforéza cze
dc.title Produkce stafylokokových enterotoxinů B a H a jejich detekce cze
dc.title.alternative Production of staphylococcal enterotoxins B and H and their detection eng
dc.type diplomová práce cze
dc.date.accepted 2009
dc.description.abstract-translated Staphylococcus aureus is a major etiological agens of alimentary intoxication. This intoxication is caused by staphylococcal enterotoxins. In our work the influence of culture medium, temperature and pH on the production of staphylococcal enterotoxins was studied. Production strains of Staphylococcus aureus that contained a gene for the production of enterotoxins B or H were used in our experiments. This was verified by PCR method. The cultivation of strains of Staphylococcus aureus was carried out under optimum conditions and produced SE were purified by TRICIN-SDS-PAGEelectrophoresis followed by imunodetection - Western Blotting. The detection limits established for this method were 0.1 ?g/ml for the SEB and 5.6 ?g/ml for the SEH. Also, RPLA method was performed to verify the SEB production and compare it with the results from Western blotting. The influence of pH was studied after the adjustment with hydrochloric acid, lactic acid, acetic acid and sodium hydroxide. Temperature effects were monitored in the range of 5 - 50 °C. The cultivations in BHI broth and solution saline were performed to study the influence of culture medium. It was found that the staphylococcal enterotoxins B were already produced at 5 °C and staphylococcal enterotoxins H at room temperature (25 °C). The range of pH for the production of SEH and SEB were from 4.03 to 10.60. eng
dc.description.department Katedra biologických a biochemických věd cze
dc.thesis.degree-discipline Analýza biologických materiálů cze
dc.thesis.degree-name Mgr. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D20353
dc.thesis.degree-program Speciální chemicko-biologické obory cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet