Characterization of Balsamic Vinegars Using High-Performance Liquid Chromatography and Gas Chromatography

Show simple item record

dc.contributor.author Kašpar, Michal
dc.contributor.author Česla, Petr
dc.date.accessioned 2023-07-12T12:56:14Z
dc.date.available 2023-07-12T12:56:14Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.issn 2076-3417
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/80967
dc.description.abstract Vinegars are natural products manufactured by two-step fermentation. One of the most famous is balsamic vinegar, especially that produced in Modena, Italy. Its unique production process positively distinguishes it from other vinegars. There are basically three types of balsamic vinegar: common balsamic vinegar, Balsamic vinegar of Modena, and Traditional balsamic vinegar of Modena. The chemical analysis of these vinegars is mainly carried out by using gas or liquid chromatography, often coupled to mass spectrometric detection. Although gas chromatography is generally used for the determination of the overall profile of volatile organic compounds, furfurals, phenolic compounds, and organic acids, high-performance liquid chromatography is typically applied for the determination of amino acids, sugars, and polyphenols. The two complementary techniques, the combination of which is useful for the detailed characterization of balsamic vinegars, are reviewed and discussed in this article. eng
dc.format p. 8946 eng
dc.language.iso eng
dc.publisher MDPI eng
dc.relation.ispartof Applied Science - Basel, volume 12, issue: 18 eng
dc.rights open access eng
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject balsamic vinegar eng
dc.subject gas chromatography eng
dc.subject high-performance liquid chromatography eng
dc.subject volatile compounds eng
dc.subject phenolic compounds eng
dc.subject balsamikový ocet cze
dc.subject plynová chromatografie cze
dc.subject kapalinová chromatografie cze
dc.subject fenolické sloučeniny cze
dc.title Characterization of Balsamic Vinegars Using High-Performance Liquid Chromatography and Gas Chromatography eng
dc.title.alternative Charakterizace balsamikových octů pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie a plynové chromatografie cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Octy jsou přírodní produkty vyráběné fermentací ve dvou krocích. Jeden z nejznámějších typů octů je balzamikový ocet produkovaný v Modeně v Itálii. Jedinečný výrobní proces jej odlišuje od ostatních octů. Existují tři základní typy balzamikových octů: běžný balzamikový ocet, balzamikový ocet z Modeny a tradiční balzamikový ocet z Modeny. Pro chemickou analýzu těchto octů je nejčastěji využívána plynová nebo kapalinová chromatografie, často ve spojení s hmotnostní spektrometrií. Plynová chromatografie slouží pro stanovení celkového profilu těkavých organických látek, furfuralů, fenolických sloučenin a organických kyselin. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie je typicky používána pro stanovení aminokyselin, cukrů a polyfenolů. Obě tyto techniky, které se navzájem vhodně doplňují při celkové charakterizaci balzamikových octů, jsou popsány a diskutovány v článku. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published eng
dc.identifier.doi 10.3390/app12188946
dc.relation.publisherversion https://www.mdpi.com/2076-3417/12/18/8946
dc.identifier.wos 000856240000001
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85138644809
dc.rights.license CC BY 4.0
dc.identifier.obd 39887533


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

open access Except where otherwise noted, this item's license is described as open access

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account