Biofilm Formation Ability of Arcobacter-like and Campylobacter Strains under Different Conditions and on Food Processing Materials

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Šilha, David
dc.contributor.author Sirotková, Sabina
dc.contributor.author Švarcová, Karolína
dc.contributor.author Hofmeisterová, Leona
dc.contributor.author Koryčanová, Květa
dc.contributor.author Šilhová, Lucie
dc.date.accessioned 2022-06-03T12:21:14Z
dc.date.available 2022-06-03T12:21:14Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.issn 2076-2607
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/79188
dc.description.abstract Campylobacter jejuni is the most frequent cause of bacterial gastrointestinal food-borne infection worldwide. The transmission of Campylobacter and Arcobacter-like species is often made possible by their ability to adhere to various abiotic surfaces. This study is focused on monitoring the biofilm ability of 69 strains of Campylobacter spp. and lesser described species of the Arcobacteraceae family isolated from food, water, and clinical samples within the Czech Republic. Biofilm formation was monitored and evaluated under an aerobic/microaerophilic atmosphere after cultivation for 24 or 72 h depending on the surface material. An overall higher adhesion ability was observed in arcobacters. A chi-squared test showed no association between the origin of the strains and biofilm activity (p > 0.05). Arcobacter-like species are able to form biofilms under microaerophilic and aerobic conditions; however, they prefer microaerophilic environments. Biofilm formation has already been demonstrated at refrigerator temperatures (5 °C). Arcobacters also showed higher biofilm formation ability at the temperature of 30 °C. This is in contrast to Campylobacter jejuni NP 2896, which showed higher biofilm formation ability at temperatures of 5–30 °C. Overall, the results demonstrated the biofilm formation ability of many strains, which poses a considerable risk to the food industry, medical practice, and human health. eng
dc.format p. 2017 eng
dc.language.iso eng
dc.relation.ispartof Microorganisms, volume 9, issue: 10 eng
dc.rights open access eng
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Arcobacter-like eng
dc.subject Aliarcobacter spp. eng
dc.subject Campylobacter spp. eng
dc.subject biofilm formation eng
dc.subject abiotic surfaces eng
dc.subject temperature condition eng
dc.subject food processing materials eng
dc.subject Arcobacter-like cze
dc.subject Aliarcobacter spp. cze
dc.subject Campylobacter spp. cze
dc.subject tvorba biofilmů cze
dc.subject abiotické povrchy cze
dc.subject teplotní podmínky cze
dc.subject potravinářské povrchy cze
dc.title Biofilm Formation Ability of Arcobacter-like and Campylobacter Strains under Different Conditions and on Food Processing Materials eng
dc.title.alternative Tvorba biofilmů u kmenů Arcobacter-like a Campylobacter za různých vnějších podmínek a na potravinářských površích cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Campylobacter jejuni je celosvětově nejčastější příčinou bakteriálních gastrointestinálních infekcí přenášených potravinami. Přenos Campylobacter a Arcobacter je často možný díky jejich schopnosti přilnout k různým abiotickým povrchům. Tato studie je zaměřena na sledování biofilmové schopnosti 69 kmenů Campylobacter spp. a méně popsané druhy čeledi Arcobacteraceae izolovaných z potravin, vody a klinických vzorků v ČR. Tvorba biofilmu byla monitorována a hodnocena v aerobní / mikroaerofilní atmosféře po kultivaci po dobu 24 nebo 72 hodin v závislosti na povrchovém materiálu. Celkově vyšší adhezní schopnost byla pozorována u arkobakterů. Statistické hodnocení neprokázalo žádnou souvislost mezi původem kmenů a biofilmovou aktivitou (p> 0,05). Druhy Arcobacter-like jsou schopny tvořit biofilmy za mikroaerofilních a aerobních podmínek; preferují však mikroaerofilní prostředí. Tvorba biofilmu již byla prokázána při chladničkové teplotě (5 °C). Arkobaktery také vykazovaly vyšší schopnost tvorby biofilmu při teplotě 30 °C. To je rozdílné od Campylobacter jejuni NP 2896, jenž vykazoval vyšší schopnost tvorby biofilmu při teplotách 5–30 °C. Celkově výsledky prokázaly schopnost tvorby biofilmu u mnoha kmenů, což může představovat značné riziko pro potravinářský průmysl, lékařskou praxi a lidské zdraví. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published version eng
dc.identifier.doi 10.3390/microorganisms9102017
dc.relation.publisherversion https://www.mdpi.com/2076-2607/9/10/2017
dc.rights.licence CC BY 4.0
dc.identifier.wos 000712826900001
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85115439342
dc.identifier.obd 39885971


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

open access Kromě případů, kde je uvedeno jinak, licence tohoto záznamu je open access

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet