Chemical Composition of Natural Hydrolates and Their Antimicrobial Activity on Arcobacter-Like Cells in Comparison with Other Microorganisms

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Šilha, David
dc.contributor.author Švarcová, Karolína
dc.contributor.author Bajer, Tomáš
dc.contributor.author Královec, Karel
dc.contributor.author Tesařová, Eliška
dc.contributor.author Moučková, Kristýna
dc.contributor.author Pejchalová, Marcela
dc.contributor.author Bajerová, Petra
dc.date.accessioned 2021-05-15T18:45:37Z
dc.date.available 2021-05-15T18:45:37Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.issn 1420-3049
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/77337
dc.description.abstract Hydrolates obtained via the hydrodistillation and steam distillation of Lavandula angustifolia Mill., Syzygium aromaticum L., Foeniculum vulgare Mill., and Laurus nobilis L. were analyzed by gas chromatography with flame ionization detector (GC-FID) and gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS). Additionally, the hydrolates were evaluated for antimicrobial activity (disk-diffusion and microdilution method), influence on biofilm formation (Christensen method) and cytotoxicity of concentrated hydrolates against human cell lines (A549) by xCELLigence system. Using chemical analysis, 48, 9, 13 and 33 different components were detected in lavender, clove, fennel and laurel hydrolates, respectively. Lavender hydrolate contained the largest proportion of 1,8-cineol, linalool furanoxide, and linalool. The main components of laurel hydrolate were 1,8-cineol, 4-terpineol and α-terpineol. Fenchone and estragole were the most abundant in fennel hydrolate, and eugenol and eugenyl acetate in clove hydrolate. Concentrated hydrolates showed significant antimicrobial activity. Clove hydrolate was among the most antimicrobially active agents, most preferably against C. albicans, with an inhibition zone up to 23.5 mm. Moreover, concentrated hydrolates did not show any cytotoxic effect again8 st human A549 cells. In the presence of the non-concentrated hydrolates, significantly reduced biofilm formation was observed; however, with concentrated clove hydrolate, there was an increase in biofilm formation, e.g., of A. thereius, A. lanthieri, and A. butzleri. Research shows new findings about hydrolates that may be important in natural medicine or for preservation purposes. eng
dc.format p. 5654 eng
dc.language.iso eng
dc.relation.ispartof Molecules, volume 25, issue: 23 eng
dc.rights open access (CC BY 4.0) eng
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Lavandula angustifolia eng
dc.subject Syzygium aromaticum eng
dc.subject Foeniculum vulgare eng
dc.subject Laurus nobilis eng
dc.subject hydrolates eng
dc.subject distillation eng
dc.subject Arcobacter-like bacteria eng
dc.subject antimicrobial activity eng
dc.subject biofilm formation eng
dc.subject gas chromatography eng
dc.subject Lavandula angustifolia cze
dc.subject Syzygium aromaticum cze
dc.subject Foeniculum vulgare cze
dc.subject Laurus nobilis cze
dc.subject hydroláty cze
dc.subject destilace cze
dc.subject Arcobacter-like cze
dc.subject antimikrobiální aktivita cze
dc.subject tvorba biofimů cze
dc.subject plynová chromatografie cze
dc.title Chemical Composition of Natural Hydrolates and Their Antimicrobial Activity on Arcobacter-Like Cells in Comparison with Other Microorganisms eng
dc.title.alternative Chemické složení přírodních hydrolátů a jejich antimikrobiální activita na Arcobacter-like buňky ve srovnání s dalšími mikroorganismy cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Hydroláty získané hydrodestilací a parní destilací Lavandula angustifolia Mill., Syzygium aromaticum L., Foeniculum vulgare Mill. A Laurus nobilis L. byly analyzovány plynovou chromatografií s plamenově ionizačním detektorem (GC-FID) a plynovou chromatografií spojenou s hmotnostní spektrometrií (GC-MS). Hydroláty byly dále hodnoceny z hlediska antimikrobiální aktivity, vlivu na tvorbu biofilmu (Christensenova metoda) a cytotoxicitu koncentrovaných hydrolátů proti lidským buněčným liniím (A549) systémem xCELLigence. Pomocí chemické analýzy bylo detekováno 48, 9, 13 a 33 různých složek v hydrolátech levandule, hřebíčku, fenykl, resp. vavřínu. Levandulový hydrolát obsahoval největší podíl 1,8-cineolu, linalool furanoxidu a linaloolu. Hlavními složkami vavřínového hydrolátu byly 1,8-cineol, 4-terpineol a α-terpineol. Koncentrované hydroláty vykazovaly významnou antimikrobiální aktivitu. Hřebíčkový hydrolát byl hodnocen jako nejvíce antimikrobiálně účinný, zejména proti C. albicans. Navíc koncentrované hydroláty nevykazovaly žádný cytotoxický účinek na A549. V přítomnosti nekoncentrovaných hydrolátů byla pozorována významně snížená tvorba biofilmu, v přítomnosti koncentrovaného hydrolátu hřebíčku však došlo naopak ke zvýšení tvorby biofilmu, např. u A. thereius, A. lanthieri a A. butzleri. Výzkum ukazuje nové poznatky o hydrolátech, které mohou být důležité v přírodní medicíně nebo pro konzervační účely. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published version eng
dc.identifier.doi 10.3390/molecules25235654
dc.relation.publisherversion https://www.mdpi.com/1420-3049/25/23/5654
dc.identifier.wos 000597611200001
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85097122608
dc.identifier.obd 39884977


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

open access (CC BY 4.0) Kromě případů, kde je uvedeno jinak, licence tohoto záznamu je open access (CC BY 4.0)

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet