Show simple item record
dc.contributor.author |
Berisha, Liridon
|
cze |
dc.contributor.author |
Arsim, Maloku
|
cze |
dc.contributor.author |
Majlinda, Haliti
|
cze |
dc.contributor.author |
Jashari, Granit
|
cze |
dc.contributor.author |
Ardian, Ukmata
|
cze |
dc.contributor.author |
Sýs, Milan
|
cze |
dc.date.accessioned |
2021-05-15T18:32:41Z |
|
dc.date.available |
2021-05-15T18:32:41Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.identifier.issn |
0026-265X |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/77198 |
|
dc.description.abstract |
A completely new voltammetric method has been developed for the determination of nitrites in meat products. This highly selective electroanalytical method utilizes a specific reaction of nitrites with ranitidine in an acidic environment to form an electroactive NDMA and 2-methylfuran cation with the corresponding side chain in the ERGO and adsorbed SDBS surfactant was preferred to anodic oxidation of NDMA at +0.8 V due to the desired selectivity. For evaluation using peak height, two linear ranges from 6.2 to 125 μmol L−1 and from 150 to 300 μmol L−1 nitrites characterized by R2 of 0.9991 and 0.9963 with a detection limit of 1.89 μmol L−1 nitrites were found, respectively. If the peak-area-based evaluation is preferred, only one linear dependence described by a regression equation Apc (μA V) = 0.0079c (μmol L−1) − 0.0442 with the R2 of 0.9996 will be obtained. The verification of voltammetric method was carried out using a comparison with a spectrophotometric Griess Reagent Kit (G-7921) in the analysis of the model sample and various meat products. |
eng |
dc.format |
p. 105403 |
|
dc.language.iso |
eng |
eng |
dc.relation.ispartof |
Microchemical Journal, volume 159, issue: 1 |
eng |
dc.rights |
pouze v rámci univerzity |
cze |
dc.subject |
nitrites |
eng |
dc.subject |
ranitidine |
eng |
dc.subject |
square-wave voltammetry |
eng |
dc.subject |
electrochemically reduced graphene oxide |
eng |
dc.subject |
food safety control |
eng |
dc.subject |
dusitany |
cze |
dc.subject |
ranitidin |
cze |
dc.subject |
square-wave voltametrie |
cze |
dc.subject |
elektrochemicky redukovaný grafen oxid |
cze |
dc.subject |
kontrola bezpečnosti potravin |
cze |
dc.title |
Voltammetric determination of nitrites in meat products after reaction with ranitidine producing 2-methylfuran cation |
eng |
dc.title.alternative |
Voltametrické stanovení dusitanů v masných výrobcích po reakci s ranitidinem produkujícím 2-methylfuranový kation |
cze |
dc.type |
article |
eng |
dc.description.abstract-translated |
Pro stanovení dusitanů v masných výrobcích byla vyvinuta zcela nová voltametrická metoda. Tato vysoce selektivní elektroanalytická metoda využívá specifickou reakci dusitanů s ranitidinem v kyselém prostředí za vzniku elektroaktivního kationtu NDMA a 2-methylfuranu s odpovídajícím postranním řetězcem na ERGO a adsorbovaným povrchově aktivní látkou SDBS byla preferována před anodickou oxidací NDMA při +0,8 V kvůli požadované selektivitě. Pro vyhodnocení pomocí výšky píku byly nalezeny dva lineární rozsahy od 6,2 do 125 μmol L − 1 a od 150 do 300 μmol L − 1 dusitanů charakterizované R2 0,9991 a 0,9963 s detekčním limitem 1,89 μmol L 1 1 dusitany. Pokud je upřednostňováno vyhodnocení založené na ploše píku, získá se pouze jedna lineární závislost popsaná regresní rovnicí Apc (μA V) = 0,0079c (μmol L − 1) - 0,0442 s R2 0,9996. Ověření voltametrické metody bylo provedeno pomocí srovnání se spektrofotometrickým testem Griess Reagent Kit (G-7921) při analýze modelového vzorku a různých masných výrobků. |
cze |
dc.peerreviewed |
yes |
eng |
dc.publicationstatus |
published version |
eng |
dc.identifier.doi |
10.1016/j.microc.2020.105403 |
|
dc.relation.publisherversion |
https://doi.org/10.1016/j.microc.2020.105403 |
eng |
dc.identifier.wos |
000598764100006 |
|
dc.identifier.obd |
39884572 |
|
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
|
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account
|