Voltammetric determination of nitrites in meat products after reaction with ranitidine producing 2-methylfuran cation

Show simple item record

dc.contributor.author Berisha, Liridon cze
dc.contributor.author Arsim, Maloku cze
dc.contributor.author Majlinda, Haliti cze
dc.contributor.author Jashari, Granit cze
dc.contributor.author Ardian, Ukmata cze
dc.contributor.author Sýs, Milan cze
dc.date.accessioned 2021-05-15T18:32:41Z
dc.date.available 2021-05-15T18:32:41Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.issn 0026-265X
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/77198
dc.description.abstract A completely new voltammetric method has been developed for the determination of nitrites in meat products. This highly selective electroanalytical method utilizes a specific reaction of nitrites with ranitidine in an acidic environment to form an electroactive NDMA and 2-methylfuran cation with the corresponding side chain in the ERGO and adsorbed SDBS surfactant was preferred to anodic oxidation of NDMA at +0.8 V due to the desired selectivity. For evaluation using peak height, two linear ranges from 6.2 to 125 μmol L−1 and from 150 to 300 μmol L−1 nitrites characterized by R2 of 0.9991 and 0.9963 with a detection limit of 1.89 μmol L−1 nitrites were found, respectively. If the peak-area-based evaluation is preferred, only one linear dependence described by a regression equation Apc (μA V) = 0.0079c (μmol L−1) − 0.0442 with the R2 of 0.9996 will be obtained. The verification of voltammetric method was carried out using a comparison with a spectrophotometric Griess Reagent Kit (G-7921) in the analysis of the model sample and various meat products. eng
dc.format p. 105403
dc.language.iso eng eng
dc.relation.ispartof Microchemical Journal, volume 159, issue: 1 eng
dc.rights pouze v rámci univerzity cze
dc.subject nitrites eng
dc.subject ranitidine eng
dc.subject square-wave voltammetry eng
dc.subject electrochemically reduced graphene oxide eng
dc.subject food safety control eng
dc.subject dusitany cze
dc.subject ranitidin cze
dc.subject square-wave voltametrie cze
dc.subject elektrochemicky redukovaný grafen oxid cze
dc.subject kontrola bezpečnosti potravin cze
dc.title Voltammetric determination of nitrites in meat products after reaction with ranitidine producing 2-methylfuran cation eng
dc.title.alternative Voltametrické stanovení dusitanů v masných výrobcích po reakci s ranitidinem produkujícím 2-methylfuranový kation cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Pro stanovení dusitanů v masných výrobcích byla vyvinuta zcela nová voltametrická metoda. Tato vysoce selektivní elektroanalytická metoda využívá specifickou reakci dusitanů s ranitidinem v kyselém prostředí za vzniku elektroaktivního kationtu NDMA a 2-methylfuranu s odpovídajícím postranním řetězcem na ERGO a adsorbovaným povrchově aktivní látkou SDBS byla preferována před anodickou oxidací NDMA při +0,8 V kvůli požadované selektivitě. Pro vyhodnocení pomocí výšky píku byly nalezeny dva lineární rozsahy od 6,2 do 125 μmol L − 1 a od 150 do 300 μmol L − 1 dusitanů charakterizované R2 0,9991 a 0,9963 s detekčním limitem 1,89 μmol L 1 1 dusitany. Pokud je upřednostňováno vyhodnocení založené na ploše píku, získá se pouze jedna lineární závislost popsaná regresní rovnicí Apc (μA V) = 0,0079c (μmol L − 1) - 0,0442 s R2 0,9996. Ověření voltametrické metody bylo provedeno pomocí srovnání se spektrofotometrickým testem Griess Reagent Kit (G-7921) při analýze modelového vzorku a různých masných výrobků. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published version eng
dc.identifier.doi 10.1016/j.microc.2020.105403
dc.relation.publisherversion https://doi.org/10.1016/j.microc.2020.105403 eng
dc.identifier.wos 000598764100006
dc.identifier.obd 39884572


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account