Comparison of Chemical Composition and Biological Properties of Essential Oils Obtained by Hydrodistillation and Steam Distillation of Laurus nobilis L.

Show simple item record

dc.contributor.author Moučková, Kristýna cze
dc.contributor.author Bajer, Tomáš cze
dc.contributor.author Šilha, David cze
dc.contributor.author Ventura, Karel cze
dc.contributor.author Bajerová, Petra cze
dc.date.accessioned 2021-05-15T18:24:05Z
dc.date.available 2021-05-15T18:24:05Z
dc.date.issued 2020 eng
dc.identifier.issn 0921-9668 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/77111
dc.description.abstract The purpose of this study was to compare the yield, chemical composition, antimicrobial and antioxidant properties of essential oils isolated from leaves of Laurus nobilis L. by two different distillation methods. The essential oils isolated by hydrodistillation (HD) and steam distillation (SD) were analyzed by gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS) and gas chromatography with flame ionization detector (GC-FID). Hydrodistillation produced a yield of 0.95 ± 0.06% which is slightly higher than yield obtained by steam distillation 0.79 ± 0.07%. Seventy three compounds in the bay leaves oil obtained by steam distillation were identified while in essential oil obtained by hydrodistillation were identified only 54 compounds. The antioxidant activity was evaluated by the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical method. Antimicrobial activity of obtained essential oils was evaluated by disc diffusion method in comparison with several chosen antimicrobials. The antimicrobial activity was tested on five microorganisms - Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa and Candida albicans. In general, oils produced by steam distillation had higher antimicrobial and antioxidant activities than hydrodistillation extracts. It seems that hydrodistillation is better for higher yield while steam distillation is better to use for more quality oils with stronger biological properties. eng
dc.format p. 495-504 eng
dc.language.iso eng eng
dc.relation.ispartof Plant Foods for Human Nutrition, volume 75, issue: 4 eng
dc.rights pouze v rámci univerzity cze
dc.subject Laurus nobilis L. eng
dc.subject essential oil eng
dc.subject hydrodistillation eng
dc.subject steam distillation eng
dc.subject antimicrobial activity eng
dc.subject antioxidant activity eng
dc.subject Laurus nobilis L. cze
dc.subject esenciální olej cze
dc.subject hydrodestilace cze
dc.subject parní destilace cze
dc.subject antimikrobiální aktivita cze
dc.subject antioxidační aktivita cze
dc.title Comparison of Chemical Composition and Biological Properties of Essential Oils Obtained by Hydrodistillation and Steam Distillation of Laurus nobilis L. eng
dc.title.alternative Srovnání chemického složení a biologických vlastností esenciálních olejů získaných hydrodestilací a parní destilací vavřínu ušlechtilého cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Účelem této studie bylo porovnat výtěžek, chemické složení, antimikrobiální a antioxidační vlastnosti esenciálních olejů (EO) izolovaných z listů vavřínu ušlechtilého (Laurus nobilis L.) dvěma různými destilačními metodami. Esenciální oleje izolované hydrodestilací (HD) a parní destilací (SD) byly analyzovány plynovou chromatografií spojenou s hmotnostní spektrometrií (GC-MS) a plynovou chromatografií s plamenovým ionizačním detektorem (GC-FID). Hydrodestilace poskytla výtěžek 0,95 ± 0,06%, což bylo o něco vyšší než výtěžek získaný parní destilací 0,79 ± 0,07%. V oleji získeném pomocí SD bylo identifikováno sedmdesát tři sloučenin, v esenciálním oleji získaném hydrodestilací bylo identifikováno pouze 54 sloučenin. Antioxidační aktivita byla hodnocena radikálovou metodou 2,2-difenyl-l-pikrylhydrazyl (DPPH). Antimikrobiální aktivita získaných EO byla hodnocena diskovou difúzní metodou ve srovnání s několika vybranými antimikrobiálními látkami. Antimikrobiální aktivita byla testována na pěti mikroorganismech - Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa a Candida albicans. EO získané parní destilací měly vyšší antimikrobiální a antioxidační aktivitu než EO získené hydrodestilací. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published version eng
dc.identifier.doi 10.1007/s11130-020-00834-y eng
dc.relation.publisherversion https://link.springer.com/article/10.1007/s11130-020-00834-y eng
dc.identifier.wos 000552155300001
dc.identifier.obd 39884691 eng


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account