LC/MS analýza acylglycerolu s nízkým stupněm oxyethylenace

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Humplík, Matouš cze
dc.contributor.author Česla, Petr cze
dc.date.accessioned 2020-03-19T13:07:41Z
dc.date.available 2020-03-19T13:07:41Z
dc.date.issued 2019 cze
dc.identifier.isbn 978-80-7560-260-2 cze
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/75047
dc.description.abstract Oxyethylenované glyceridy jsou biologicky odbouratelné netoxické neiontové tenzidy používané v prostředcích osobní hygieny, pracích prostředcích, jako emulgátory a stabilizátory pěny ve vícesložkových formulacích. Z chemického hlediska se jedná zpravidla o směsi oxyethylenovaného glycerolu a esterů glycerolu s kokosovým olejem. Zastoupení mastných kyselin a také stupeň oxyethylenace ovlivňuje zásadním způsobem vlastnosti daného tenzidu. V této práci byly ověřovány možnosti analýzy oxyethylenovaného glyceridu s průměrným počtem dvou oxyethylenových jednotek. Byla provedena analýza pomocí spojení kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií s ionizací elektrosprejem. Pomocí srovnání retenčního chování v systému s obrácenými fázemi a chromatografii hydrofilních interakcí a na základě získaných hmotnostních spekter spolu s rekonstruovanými iontovými chromatogramy jednotlivých oligomerů byla určena jak distribuce oxyethylenových řetězců, tak i průměrné zastoupení mastných kyselin ve struktuře tenzidu. Dále byl porovnán vliv přípravy vzorku na výsledky analýzy. cze
dc.format p. 59-64 cze
dc.language.iso cze cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.relation.ispartof Sborník příspěvků: studentská vědecká odborná činnost 2018/2019 cze
dc.rights pouze v rámci univerzity cze
dc.subject oxyethylenated glycerol eng
dc.subject liquid chromatography eng
dc.subject mass spectrometry eng
dc.subject non-ionic surfactants eng
dc.title LC/MS analýza acylglycerolu s nízkým stupněm oxyethylenace cze
dc.title.alternative LC/MS analysis of acylglycerol with low degree of oxyethylenation eng
dc.type ConferenceObject cze
dc.description.abstract-translated Oxyethylenated glycerides are biologically degradabile non-toxic non-ionic surfactants typically used as personal care, washing agents, as emulgators and stabilizers of foams in multicomponent formulations. From the chemical point of view, they are usually mixtures of oxyethylenated glycerol and glycerol esters with coconut oil. The content of fatty acids and degree of oxyethylenation affects the properties of the surfactant. In this work, possibilities of analysis of oxyethylenated glyceride with average number of two oxyethylene units were evaluated. The analysis was carried out using liquid chromatography coupled with mass spectrometry with electrospray ionization. Based on the comparison of retention behavior in reversed-phase system and hydrophilic interaction chromatography, the distribution of oligomeric units was determined together with the content of fatty acids in the structure of surfactant. Further, the effect of the sample preparation procedure on the results of analysis was studied. eng
dc.event Studentská vědecká odborná činnost 2018/2019 (10.06.2019 - 10.06.2019, Pardubice) cze
dc.peerreviewed yes cze
dc.publicationstatus postprint cze
dc.identifier.obd 39883477 cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet