Předmětem diplomové práce jsou esenciální oleje. Teoretická část je zaměřena na chemické a biologické vlastnosti vybraných esenciálních olejů a jejich využití. Dále se práce zabývá izolací esenciálních olejů a jejich charakterizací plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí (GC-MS) a plynovou chromatografií s plamenovým ionizačním detektorem (GC-FID). Experimentální část práce se zabývá zejména hydrodestilací a parní destilací v klasickém uspořádání a vlivem těchto extrakčních technik na složení esenciálních olejů. Esenciální oleje jsou analyzovány GC-MS a GC-FID. Dále práce sleduje antimikrobiální a antioxidační vlastnosti esenciálních olejů. Práce je zaměřena na 4 usušené matrice květy levandule lékařské, listy vavřínu ušlechtilého, květy hřebíčkovce kořenného a semena fenyklu obecného. Antioxidační účinky esenciálních olejů byly hodnoceny metdou s difenylpikryl hydrazylovým radikálem. Antimikrobiální účinky esenciálních olejů byly hodnoceny metodou diskového difúzního testu (DDT) ve srovnání s několika vybranými antibiotiky. V případě kvalitativní metody DDT se citlivost mikroorganismu projeví inhibiční zónou růstu. Testy byly prováděny na čtyřech vybraných druzích mikroorganismů Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa a Candida albicans.