Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.author |
Sachambula, Lenka |
cze |
dc.contributor.author |
Psota, Vratislav |
cze |
dc.contributor.author |
Musilová, Markéta
|
cze |
dc.contributor.author |
Horáková, Vladimíra |
cze |
dc.contributor.author |
Přinosil, Aleš |
cze |
dc.contributor.author |
Šmíd, František |
cze |
dc.contributor.author |
Adámková, Karolína
|
cze |
dc.contributor.author |
Adam, Martin
|
cze |
dc.date.accessioned |
2018-02-27T03:49:16Z |
|
dc.date.available |
2018-02-27T03:49:16Z |
|
dc.date.issued |
2017 |
cze |
dc.identifier.issn |
0023-5830 |
cze |
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/70349 |
|
dc.description.abstract |
V průběhu tří zkušebních let (2013–2015) bylo analyzováno celkem 99 vzorků jarní pšenice (11 odrůd ze 3 zkušebních stanovišť). Byly sledovány základní znaky (extrakt, relativní extrakt při 45 °C, diastatická mohutnost, dosažitelný stupeň prokvašení, friabilita a obsah β-glukanů ve sladině) a některé znaky speciální. Odrůdy pšenice poskytovaly dostatečně vysoký obsah extraktu, průměrná hodnota tohoto znaku byla 83,5 %. Proteolytické rozluštění vyjádřené hodnotou Kolbachova čísla bylo v průměru 35 %. Odrůdy pšenice měly ve srovnání s ječným sladem vyšší viskozitu. Viskozita se pohybovala v rozpětí 1,61–1,78 mPa.s a průměrný obsah arabinoxilanů ve sladině v rozpětí 1306–1656 mg/l. Friabilita (křehkost) sladu byla velmi nízká, pohybovala se v intervalu 28–36 %. Obsah β-glukanů ve sladině velmi nízký, průměrná hodnota byla 25,9 mg/l. |
cze |
dc.format |
p. 314-322 |
cze |
dc.language.iso |
cze |
cze |
dc.relation.ispartof |
Kvasný průmysl, volume 63, issue: 6 |
cze |
dc.rights |
open access |
cze |
dc.subject |
Jrní pšenice |
cze |
dc.subject |
Odrůda |
cze |
dc.subject |
Sladovnická kvalita |
cze |
dc.subject |
Spring Wheat |
eng |
dc.subject |
Variety |
eng |
dc.subject |
Malting Quality |
eng |
dc.title |
Sladovnická kvalita odrůd jarní pšenice |
cze |
dc.title.alternative |
Malting Quality of Spring Wheat Varieties |
eng |
dc.type |
article |
cze |
dc.description.abstract-translated |
During a three-year testing period (2013 – 2015), totally 99 samples of spring wheat (11 varieties from three testing localities) were analyzed. The basic parameters (extract, relative extract at 45 °C, diastatic power, fi nal attenuation, friability and β-glucan content in wort as well as some special parameters) were tested. The wheat varieties provided suffi ciently high extract content, the average value of this parameter was 83.5 %. Proteolytic modifi cation given by the value of Kolbach Index was on average 35 %. Compared to barley malt, the wheat varieties had higher viscosity. The viscosity varied from 1.61 – 1.78 mPa.s and the average arabinoxilan content in wort in the scope of 1306 – 1656 mg/L. Friability (brittleness) of malt was very low, moving within 28 – 36 %. β-glucan content in wort was very low, with the average value of 25.9 mg/L. |
eng |
dc.peerreviewed |
yes |
cze |
dc.publicationstatus |
published |
cze |
dc.identifier.doi |
10.18832/kp201731 |
cze |
dc.relation.publisherversion |
https://www.kvasnyprumysl.cz/pdfs/kpr/2017/06/05.pdf |
cze |
dc.identifier.wos |
000430986300005 |
|
dc.identifier.obd |
39879949 |
cze |
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam
|
Vyhledávání
Procházet
-
Vše v Digitální knihovně
-
Tato kolekce
Můj účet
|