Sladovnická kvalita odrůd jarní pšenice

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Sachambula, Lenka cze
dc.contributor.author Psota, Vratislav cze
dc.contributor.author Musilová, Markéta cze
dc.contributor.author Horáková, Vladimíra cze
dc.contributor.author Přinosil, Aleš cze
dc.contributor.author Šmíd, František cze
dc.contributor.author Adámková, Karolína cze
dc.contributor.author Adam, Martin cze
dc.date.accessioned 2018-02-27T03:49:16Z
dc.date.available 2018-02-27T03:49:16Z
dc.date.issued 2017 cze
dc.identifier.issn 0023-5830 cze
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/70349
dc.description.abstract V průběhu tří zkušebních let (2013–2015) bylo analyzováno celkem 99 vzorků jarní pšenice (11 odrůd ze 3 zkušebních stanovišť). Byly sledovány základní znaky (extrakt, relativní extrakt při 45 °C, diastatická mohutnost, dosažitelný stupeň prokvašení, friabilita a obsah β-glukanů ve sladině) a některé znaky speciální. Odrůdy pšenice poskytovaly dostatečně vysoký obsah extraktu, průměrná hodnota tohoto znaku byla 83,5 %. Proteolytické rozluštění vyjádřené hodnotou Kolbachova čísla bylo v průměru 35 %. Odrůdy pšenice měly ve srovnání s ječným sladem vyšší viskozitu. Viskozita se pohybovala v rozpětí 1,61–1,78 mPa.s a průměrný obsah arabinoxilanů ve sladině v rozpětí 1306–1656 mg/l. Friabilita (křehkost) sladu byla velmi nízká, pohybovala se v intervalu 28–36 %. Obsah β-glukanů ve sladině velmi nízký, průměrná hodnota byla 25,9 mg/l. cze
dc.format p. 314-322 cze
dc.language.iso cze cze
dc.relation.ispartof Kvasný průmysl, volume 63, issue: 6 cze
dc.rights open access cze
dc.subject Jrní pšenice cze
dc.subject Odrůda cze
dc.subject Sladovnická kvalita cze
dc.subject Spring Wheat eng
dc.subject Variety eng
dc.subject Malting Quality eng
dc.title Sladovnická kvalita odrůd jarní pšenice cze
dc.title.alternative Malting Quality of Spring Wheat Varieties eng
dc.type article cze
dc.description.abstract-translated During a three-year testing period (2013 – 2015), totally 99 samples of spring wheat (11 varieties from three testing localities) were analyzed. The basic parameters (extract, relative extract at 45 °C, diastatic power, fi nal attenuation, friability and β-glucan content in wort as well as some special parameters) were tested. The wheat varieties provided suffi ciently high extract content, the average value of this parameter was 83.5 %. Proteolytic modifi cation given by the value of Kolbach Index was on average 35 %. Compared to barley malt, the wheat varieties had higher viscosity. The viscosity varied from 1.61 – 1.78 mPa.s and the average arabinoxilan content in wort in the scope of 1306 – 1656 mg/L. Friability (brittleness) of malt was very low, moving within 28 – 36 %. β-glucan content in wort was very low, with the average value of 25.9 mg/L. eng
dc.peerreviewed yes cze
dc.publicationstatus published cze
dc.identifier.doi 10.18832/kp201731 cze
dc.relation.publisherversion https://www.kvasnyprumysl.cz/pdfs/kpr/2017/06/05.pdf cze
dc.identifier.wos 000430986300005
dc.identifier.obd 39879949 cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet