Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.author |
Cantone, Elena |
cze |
dc.contributor.author |
Ciofalo, Andrea |
cze |
dc.contributor.author |
Vodička, Jan
|
cze |
dc.contributor.author |
Iacono, Valentina |
cze |
dc.contributor.author |
Mylonakis, Ioannis |
cze |
dc.contributor.author |
Scarpa, Bruno |
cze |
dc.contributor.author |
Russo, Massimiliano |
cze |
dc.contributor.author |
Iengo, Maurizio |
cze |
dc.contributor.author |
de Vincentiis, Marco |
cze |
dc.contributor.author |
Martini, Alessandro |
cze |
dc.contributor.author |
Ottaviano, Giancarlo |
cze |
dc.date.accessioned |
2018-02-27T03:25:39Z |
|
dc.date.available |
2018-02-27T03:25:39Z |
|
dc.date.issued |
2017 |
eng |
dc.identifier.issn |
0937-4477 |
eng |
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/70167 |
|
dc.description.abstract |
Although individuals categorize odors according to their pleasantness, experience may also influence odor perception-a phenomenon that partially explains why different populations perceive odors differently. Italy, which comprises 20 regions, is characterized by very different cultures. In the present study, we investigated for the first time how Italian regional differences can affect odor perception. 254 healthy volunteers coming from northern, central, southern Italy, and Sicily, one of the two major Italian islands, were recruited in Padua, Rome, Naples, and Syracuse, respectively. Olfactory function was tested with Sniffin' Sticks identification subtest. Subjects who had a score in the range within the mean identification value +/- 1 SD, in accordance with the age classes identified in the literature, were asked to judge the odor pleasantness of 20 substances. The hedonic tone of the odorants was categorized as pleasant, neutral, unpleasant, and very unpleasant. Some odorants were appreciated more in northern Italy than in the other parts of the country, whereas others were appreciated more in the south and in Sicily than in the north. Unpleasant odorants were judged less unpleasant in central Italy. Some odorants such as strawberry and vanilla were perceived similarly in all the regional areas. Our study indicates that in Italy, hedonic perception of odorants differs probably in relation with genetic, cultural, and environmental factors. Further investigation is needed to delve deeper into the factors that influence the quality odor perception amongst humans. |
eng |
dc.format |
p. 3907-3913 |
eng |
dc.language.iso |
eng |
eng |
dc.publisher |
Springer |
eng |
dc.relation.ispartof |
European Archives of Oto-Rhino-Laryngology, volume 274, issue: 11 |
eng |
dc.rights |
práce není přístupná |
eng |
dc.subject |
Smell |
eng |
dc.subject |
Hedonism |
eng |
dc.subject |
Italy |
eng |
dc.subject |
Regional areas |
eng |
dc.subject |
Odors |
eng |
dc.subject |
Hedonicita |
cze |
dc.subject |
Itálie |
cze |
dc.subject |
Pachy |
cze |
dc.subject |
Regiony |
cze |
dc.subject |
Čich |
cze |
dc.title |
Pleasantness of olfactory and trigeminal stimulants in different Italian regions |
eng |
dc.title.alternative |
Libost čichových a trigeminových stimulantů v různých italský regionech |
cze |
dc.type |
article |
eng |
dc.description.abstract-translated |
Ačkoliv jednotlivci rozdělují pachy dle jejich libosti, zkušenost může také ovlivňovat vnímání pachů. Tak lze vysvětlit, proč různé populace různě vnímají pachy a vůně. Itálie, která se skládá z 20 regionů, je charakterizována velmi rozdílnými kulturami. Ve studii jsme zjišťovali, jak v různých italských regionech posuzují rozdíly v percepci pachů. 254 zdravých osob ze severní, centrální, jižní Itálie, a Sicílie bylo vyšetřeno v Padově, Římě, Neapoli a Syrakusách. Čich byl vyšetřen testem Sniffin´ Sticks (částí Identifikace). Osoby, které měly výsledek v rozsahu ± 1 SD jejich věkové kategorie, byly požádány, aby posuzovaly libost 20 pachů. Hedonický charakter pachů měly osoby zařadit do kategorií voní, neutrální, zapáchá, a výrazně zapáchá. Některé látky byly hodnoceny libě především v severní Itálii, jiné spíše v jižní. Nepříjemné látky byly posuzovány jako méně zapáchající ve střední Itálii. Některé z látek, jako jahoda a vanilka, byly obdobně vnímány ve všech regionech. Na základě naší studie se domníváme, že hédonická percepce se liší pravděpodobně ve vztahu ke genetickým, kulturním a environmentálním faktorům. Další studie jsou potřeba k objasnění faktorů, které přispívají k hodnocení kvality pachů a vůní. |
cze |
dc.peerreviewed |
yes |
eng |
dc.publicationstatus |
published |
eng |
dc.identifier.doi |
10.1007/s00405-017-4722-5 |
eng |
dc.identifier.wos |
000412652600011 |
eng |
dc.identifier.scopus |
2-s2.0-85028764658 |
|
dc.identifier.obd |
39879413 |
eng |
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam
|
Vyhledávání
Procházet
-
Vše v Digitální knihovně
-
Tato kolekce
Můj účet
|