Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.author |
Sýs, Milan
|
cze |
dc.contributor.author |
Mikysek, Tomáš
|
cze |
dc.contributor.author |
Klikarová, Jitka
|
cze |
dc.contributor.author |
Česlová, Lenka
|
cze |
dc.contributor.author |
Vytřas, Karel
|
cze |
dc.contributor.editor |
Palatý, Zdeněk
|
cze |
dc.date.accessioned |
2018-02-27T03:22:55Z |
|
dc.date.available |
2018-02-27T03:22:55Z |
|
dc.date.issued |
2017 |
eng |
dc.identifier.issn |
1211-5541 |
eng |
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/70146 |
|
dc.description.abstract |
Secondary reaction of amino acid L-proline with 4-acetamido-o-benzoquinone as a product of the enzymatic oxidation of acetaminophen mediated by mushroom tyrosinase isolated from Agaricus bisporus has been studied by amperometric detection in the batch injection analysis configuration and by ultraviolet-visible spectrophotometry. Actually, this scientific work is focused on finding out whether it would be possible to develop an indirect electrochemical method based on the amperometric biosensing suitable for monitoring of the L-proline in various honey samples. For optimum content of acetaminophen (100 µmol dm–3) and tyrosinase (3.33 µg cm–3), a satisfactory linear range from 0.1 to 0.5 mmol dm–3 L-proline was obtained for absorption maximum at 332 nm. However, it is necessary to mention that the indirect determination of L-proline by the amperometric tyrosinase biosensor still presents a challenge in the field of developing biological sensors for monitoring of this amino acid. |
eng |
dc.format |
p. 85-97 |
eng |
dc.language.iso |
eng |
eng |
dc.relation.ispartof |
Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology, volume 23, issue: květen |
eng |
dc.rights |
open access |
eng |
dc.subject |
Catalytic activity |
eng |
dc.subject |
Agaricus biosporus |
eng |
dc.subject |
tyrosinase |
eng |
dc.subject |
acetaminophen |
eng |
dc.subject |
L-proline |
eng |
dc.subject |
Katalytická aktivita |
cze |
dc.subject |
Agaricus biosporus |
cze |
dc.subject |
tyrozináza |
cze |
dc.subject |
acetaminofén |
cze |
dc.subject |
L-prolin |
cze |
dc.title |
Catalytic activity of Agaricus biosporus mushroom tyrosinase to acetaminophen in presence of L-proline |
eng |
dc.title.alternative |
Katalytická aktivita tyrozinázy z houby Agaricus biosporus k acetaminofénu v přítomnosti L-prolinu |
cze |
dc.type |
article |
eng |
dc.description.abstract-translated |
Vedlejší reakce aminokyseliny L-prolinu s 4-acetamido-o- benzochinonem jakož to produktem enzymatické oxidace acetaminofénu prostředkované nezymem tyrozinázou izolované z houby Agaricus bisporus byla studována pomocí amperometrické detekce v sádkovém uspořádání a spektrofotometrií v ultrafialové a viditelné oblasti. V užším slova smyslu tato práce je zaměřena na zjištění, zda je vůbec možné vyvinout nepřímou elektrochemickou metodu vhodnou pro monitorování obsahu L-prolinu ve výrobcíh z medu. Pro optimální obsah acetaminofénu (100 µmol dm–3) a tyrozinázy (3.33 µg cm–3) uspokojivý linearní rozsah od 0.1 do 0.5 mmol dm–3 L-prolinu byl získán pro spektrofotometrickou metodu při absorpčním maximu 332 nm. Nicméně je nezbytné konstatovat, že nepřímé stanovení L-prolinu pomocí amperometrického biosensoru využívající enzym tyrozinázu je stále velkou výzvou ve vývoji biologických senzorů pro sledování této aminokyseliny. |
cze |
dc.peerreviewed |
yes |
eng |
dc.publicationstatus |
published |
eng |
dc.identifier.obd |
39878945 |
eng |
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam
|
Vyhledávání
Procházet
-
Vše v Digitální knihovně
-
Tato kolekce
Můj účet
|