Composition and Antimicrobial Activity of the Essential Oil, Distilled Aromatic Water and Herbal Infusion from Epilobium parviflorum Schreb.

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Bajer, Tomáš cze
dc.contributor.author Šilha, David cze
dc.contributor.author Ventura, Karel cze
dc.contributor.author Bajerová, Petra cze
dc.date.accessioned 2017-09-19T11:57:14Z
dc.date.available 2017-09-19T11:57:14Z
dc.date.issued 2017 eng
dc.identifier.issn 0926-6690 eng
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/69535
dc.description.abstract The essential oil of dry leaves and stems of Epilobium parviflorum Schreb. was obtained by hydrodistillation using a Clevenger apparatus, for 5 h with a 0.02% (w/w) yield. The qualitative and semi-quantitative analysis of its hexane extract by GC-FID and GC–MS showed the presence of 216 components and 123 constituents accounting for almost 94% of the oil were identified. GC–MS analysis revealed that the essential oil predominantly contains palmitic acid (30.8%), linoleic acid (12.5%) and α-linolenic acid (10.8%) as its major constituents. Analysis of aromatic water remained after hydrodistillation was performed; the main constituents were a group of monoterpenoids (38.9%). The antimicrobial activity of the distilled essential oil and the remaining aromatic water was evaluated against five microorganisms (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Candida albicans) using microdilution method. Results showed significant antibacterial activity against tested bacteria and yeast. The essential oil inhibited the growth of all tested bacteria and the minimum inhibitory concentration was determined to be around 10–40 μg mL−1, even in the case of yeast it was 5 mg mL−1. Distilled aromatic water contains much less substances but tests showed that it still has antimicrobial activity against all tested microbes (more on Gram-negative bacteria and yeast). Further, volatile profiles were also examined at other essential oils obtained by hydrodistillation of three pure herbal teas. eng
dc.format p. 95-105 eng
dc.language.iso eng eng
dc.relation.ispartof Industrial Crops and Products, volume 100, issue: June eng
dc.rights pouze v rámci univerzity eng
dc.subject Epilobium parviflorum Schreb eng
dc.subject Essential oil eng
dc.subject Hydrodistillation eng
dc.subject Antimicrobial activity eng
dc.subject GC–MS eng
dc.subject Vrbovka malokvětá cze
dc.subject Silice cze
dc.subject Hydrodestilace cze
dc.subject Antimikrobiální aktivita cze
dc.subject GC-MS cze
dc.title Composition and Antimicrobial Activity of the Essential Oil, Distilled Aromatic Water and Herbal Infusion from Epilobium parviflorum Schreb. eng
dc.title.alternative Složení a antimikrobiální aktivita silic, předestilované aromatizované vody a bylinného odvaru z Vrbovky malokvěté cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Silice ze sušených listů a stonků Vrbovky malokvěté (Epilobium parviflorum Schreb.) byla získána metodou hydrodestilace v aparatuře Clevenger po dobu 5 hodin s výtěžkem 0,02 %. Kvalitativní a semi-kvantitativní analýza hexanového extraktu metodami GC-FID a GC-MS ukázaly přítomnost 216 sloučenin a 123 složek, což znamená, že téměř 94 % složek silic bylo identifikováno. Při GC-MS analýze bylo zjištěno, že silice především obsahuje kyselinu palmitovou (30,8 %), linoleovou (12,5 %) a α-linolenovou (10,8 %). Byla provedena i analýza aromatizované vody zbylé po hydrodestilaci: hlavními složkami byly monoterpenoidy (38,9 %). Antimikrobiální aktivita předestilované silice a zbylé aromatizované vody byla hodnocena pro pět mikroorganizmů (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa a Candida albicans) metodou mikroředění. Výsledky ukázaly významnou antimikrobiální aktivitu vůči testovaným bakteriím a kvasinkám. Silice inhibovala růst všech testovaných bakterií a byla stanovena minimální inhibiční aktivita v rozmezí 10-40 μg ml−1, v případě kvasinek 5 mg ml-1. Předestilovaná aromatizovaná voda obsahovala výrazně méně složek, ale trety ukázaly, že i tato stále má antimikrobiální aktivitu vůči všem testovaným mikrobům (více na Gram negativní bakterie a kvasinky). Dále byl zkoušen profil těkavých složek silic získaných hydrodestilačně ze tří čistých bylinných čajů. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published version eng
dc.identifier.doi 10.1016/j.indcrop.2017.02.016 eng
dc.relation.publisherversion https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0926669017301061?via%3Dihub eng
dc.identifier.wos 000397687200010 eng
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85013324781
dc.identifier.obd 39878791 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet