Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.author |
Honcová, Pavla
|
cze |
dc.contributor.author |
Svoboda, Roman
|
cze |
dc.contributor.author |
Pilný, Petr
|
cze |
dc.contributor.author |
Sádovská, Galina
|
cze |
dc.contributor.author |
Barták, Jaroslav
|
cze |
dc.contributor.author |
Beneš, Ludvík
|
cze |
dc.contributor.author |
Honc, Daniel
|
cze |
dc.date.accessioned |
2017-05-11T11:11:32Z |
|
dc.date.available |
2017-05-11T11:11:32Z |
|
dc.date.issued |
2016 |
eng |
dc.identifier.issn |
1388-6150 |
eng |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/67604 |
|
dc.description.abstract |
The dehydration of calcium oxalate trihydrate was studied using DSC method and open sample crucibles. The dehydration proceeds in two steps where first two molecules of water are released around 80 degrees of Celsius and consequently the last molecule of water is released at a temperature around 130 degrees of Celsius. The kinetic analysis of overlapping peaks was performed, and the apparent activation energy, pre-exponential factor, and kinetic exponents of kinetic model (reaction order model) were evaluated for both effects. |
eng |
dc.format |
p. 151-158 |
eng |
dc.language.iso |
eng |
eng |
dc.publisher |
Springer |
eng |
dc.relation.ispartof |
Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, volume 124, issue: 1 |
eng |
dc.rights |
open access |
eng |
dc.subject |
Calcium oxalate trihydrate |
eng |
dc.subject |
Dehydration |
eng |
dc.subject |
Kinetics |
eng |
dc.subject |
DSC |
eng |
dc.subject |
Reaction order Deconvolution |
eng |
dc.subject |
Trihydrát šťavelanu vápenatého |
cze |
dc.subject |
Dehydratace |
cze |
dc.subject |
Kinetika |
cze |
dc.subject |
DSC |
cze |
dc.subject |
Reakční řád |
cze |
dc.title |
Kinetic study of dehydration of calcium oxalate trihydrate |
eng |
dc.title.alternative |
Kinetický popis dehydratace trihydrátu šťavelanu vápenatého |
cze |
dc.type |
article |
eng |
dc.description.abstract-translated |
Dehydratace trihydrátu šťavelanu vápenatého byla studována pomocí DSC, kdy byly použity otevřené měrné kelímky. Dehydratace probíhá ve dvou následných krocích, kdy nejprve odchází dvě molekuly vody okolo teploty 80 °C a následně pak poslední molekula vody při teplotě okolo 130 °C. Byla provedena analýza tohoto komplexního efektu a byly stanoveny kinetické parametry pro oba děje. |
cze |
dc.peerreviewed |
yes |
eng |
dc.publicationstatus |
postprint |
eng |
dc.identifier.doi |
10.1007/s10973-015-5110-2 |
eng |
dc.identifier.wos |
000372261900017 |
|
dc.identifier.scopus |
2-s2.0-84961211324 |
|
dc.identifier.obd |
39877399 |
eng |
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam
|
Vyhledávání
Procházet
-
Vše v Digitální knihovně
-
Tato kolekce
Můj účet
|