Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.author |
Lošťáková, Hana
|
cze |
dc.contributor.author |
Virág, Ján
|
cze |
dc.date.accessioned |
2017-05-11T10:35:22Z |
|
dc.date.available |
2017-05-11T10:35:22Z |
|
dc.date.issued |
2016 |
eng |
dc.identifier.isbn |
978-619-7105-74-2 |
eng |
dc.identifier.issn |
2367-5659 |
eng |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/67119 |
|
dc.description.abstract |
Czech consumers are quite conservative in the area of eating, and they change their eating habits with difficulties. Experts warn that the typical Czech food is not rational, and they call attention e.g. to the necessity of integrating vegetables into the diet more often. Vegetable producers and sellers should know the behaviour of consumers when shopping for food, their requirements and preferences. This paper aims to present the outcomes of a primary survey focussed on shopping for vegetables in Czech households from the point of view preferred kinds of vegetables, preferred parameters of their supply, and purchased quantity. Quantitative research was performed in 2016 in the form of personal interviews with 350 households in the region of East Bohemia, selected by means of random multilevel choice. Rate of return was 78 percentages. Czech households consume on average 10.5kg of vegetables per week. An overwhelming majority of them already consider vegetables as an essential part of their diet because they are a source of vitamins, fibre, and minerals. Three quarters of them consider them as the basis of a healthy life style. They are aware of the fact that consumption of vegetables improves digestion and provides the body, apart from the nutrients, with energy. More than a half of the households consider consumption of vegetables as an integral part of a reduction diet. Czech households mainly prefer fruit vegetables, which they eat every day, potatoes, root vegetables, and bulbous plants, which they eat on average 5-6 times per week, 2-3 time per week they eat leafy and stalk vegetables, less than 1 time a week they buy and eat pod vegetables, i.e. the traditional kind of vegetables grown in the Czech Republic. The research showed that Czech consumers are demanding consumers preferring a wide range of quality vegetables, preferably of the Czech origin, which they like to choose, pack, and prepare by themselves. |
eng |
dc.format |
p. 961-968 |
eng |
dc.language.iso |
eng |
eng |
dc.publisher |
STEF92 Technology Ltd. |
eng |
dc.relation.ispartof |
SGEM 2016 : Political Sciences, Law, Finance, Economics and Tourism Conference Proceedings. Book 2. Vol. 3 |
eng |
dc.rights |
Pouze v rámci univerzity |
eng |
dc.subject |
healthy life style |
eng |
dc.subject |
customer value |
eng |
dc.subject |
shopping behaviour |
eng |
dc.subject |
vegetables |
eng |
dc.subject |
Czech consumer |
eng |
dc.subject |
zdravý životní styl |
cze |
dc.subject |
hodnota pro zákazníka |
cze |
dc.subject |
nákupní chování |
cze |
dc.subject |
zelenina |
cze |
dc.subject |
český spotřebitel |
cze |
dc.title |
Preferences of Czech Households when Shopping for Vegetables |
eng |
dc.title.alternative |
Preference českých domácností při nákupu zeleniny |
cze |
dc.type |
ConferenceObject |
eng |
dc.description.abstract-translated |
Český spotřebitel je v oblasti stravování dosti konzervativní a jen obtížně mění své stravovací zvyky. Odborníci varují, že klasická česká strava není racionální a upozorňují např. na nutnost zařadit častěji do jídelníčku zeleninu. Mají-li producenti a prodejci zeleniny reagovat na vzrůstající poptávku po zelenině, měli by znát chování spotřebitelů při jejím nákupu a jejich požadavky a preference. Cílem tohoto článku je prezentovat výsledky primárního výzkumu, orientovaného na nákup zeleniny v českých domácnostech z hlediska místa nákupu, četnosti nákupu, preference druhů zeleniny preference parametrů její nabídky a nakupovaného množství. Kvantitativní výzkum byl realizován v r. 2016 osobním dotazováním mezi 450 domácnostmi ve východočeském regionu, vybraných náhodným vícestupňovým výběrem. Výsledky výzkumu ukázaly, že domácnosti ve východočeském regionu začaly zeleninu nakupovat ve zvýšené míře. České domácnosti spotřebují průměrně 10,5 Kg zeleniny týdně. Jedí zejména tradiční druhy zeleniny, pěstované v České republice. Zatím většinou odmítají exotické druhy zeleniny, které nakupují jen sporadicky. Drtivá většina z nich ji již považuje za neodmyslitelnou součást jídelníčku, protože jim chutná, je zdrojem vitamínů, vlákniny a minerálů. Tři čtvrtiny z nich ji vnímají jako základ zdravého životního stylu, je nedílnou součástí diety pro snížení hmotnosti.. Uvědomují si, že konzumace zeleniny zlepšuje trávení, dodává tělu vedle živin i energii. České domácnosti preferují zejména plodovou zeleniny, kterou jedí každý den, brambory, kořenovou zeleninu a cibuloviny, které jedí v průměru 5x až 6x za týden. 2x až 3x za týden jedí listovou a košťálovou zeleninu, méně často než 1x za týden nakupují a jedí luskovou zeleninu,. Výzkum ukázal, že český spotřebitel je náročný spotřebitel, který preferuje nabídku širokého sortimentu kvalitní zeleniny, nejlépe českého původu, kterou si chce sám vybrat, zabalit a upravit. |
cze |
dc.event |
3rd International Multidisciplinary Scientific Conference on Social Sciences and Arts SGEM 2016 (22.08.2016 - 31.08.2016) |
eng |
dc.peerreviewed |
yes |
eng |
dc.publicationstatus |
postprint |
eng |
dc.project.ID |
SGS_2016_002/Vývojové a aplikační metody a postupy environmentálního inženýrství a hodnotového managementu |
eng |
dc.identifier.wos |
000395727000121 |
|
dc.identifier.obd |
39877191 |
eng |
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam
|
Vyhledávání
Procházet
-
Vše v Digitální knihovně
-
Tato kolekce
Můj účet
|