Význam a stanovení esenciálních mastných kyselin u diabetiků typu 2

Show simple item record

dc.contributor.author Kopčil, Michal cze
dc.contributor.author Líbalová, Martina cze
dc.contributor.author Čegan, Alexander cze
dc.date.accessioned 2017-05-11T10:31:14Z
dc.date.available 2017-05-11T10:31:14Z
dc.date.issued 2016 cze
dc.identifier.isbn 978-80-7560-004-2 cze
dc.identifier.issn cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/67062
dc.description.abstract Esenciální mastné kyseliny mají významnou roli v regulaci metabolismu plazmatických mastných kyselin a to pomocí aktivace jaderných receptorů PPAR-γ. Nadbytek ω-3 esenciálních kyselin snižuje hladinu triacylglycerolů a LDL-cholesterolu a proto dieta s vyšším obsahem ω-3 esenciálních kyselin má příznivý vliv na léčbu metabolického syndromu, inzulínové rezistence a diabetu typu 2. Jejich nedostatek způsobuje nízkou produkci protizánětlivých eikosanoidů a proti-agregačních proteinů, tvořených převážně z kyseliny eikosapentaenové (ω-3). Nadbytek ω-6 esenciálních kyselin naopak zvyšuje produkci prozánětlivých eikosanoidů a pro-agregačních proteinů a to hlavně z kyseliny arachidonové (ω-6). Stanovení jejich hladiny v plazmě a případně i poměru ω-3/ ω-6, má velký význam pro diagnostiku a suplementaci esenciálními kyselinami u výše uvedených nemocí. Předložená práce se zabývá stanovením hladiny plazmatických esenciálních mastných kyselin u diabetiků a zdravé populace. V experimentální části práce byla pomocí plynové chromatografie stanovena koncentrace plazmatických esenciálních mastných kyselin a korelována s plazmatickou koncentrací glykovaného hemoglobinu (HbA1c), který charakterizuje závažnost tohoto onemocnění. U patnácti esenciálních mastných kyselin byla zjištěna velká koncentrační variabilita naměřených dat, která byla způsobena rozdílnými stravovacími návyky pacientů. Statistickou analýzou získaných výsledků a vzájemným porovnáním kontrolní skupiny se skupinou diabetiků byla statisticky významná pouze korelace kyseliny dokosahexaenové (ω-3) oproti glykovanému hemoglobinu. cze
dc.format p. 89-94 cze
dc.language.iso cze cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.relation.ispartof Studentská vědecká odborná činnost 2015/2016 : sborník příspěvků cze
dc.rights open access cze
dc.subject diabetes mellitus cze
dc.subject esenciální mastné kyseliny cze
dc.subject kyselina dokosahexaenová cze
dc.subject plynová chromatografie cze
dc.subject diabetes mellitus eng
dc.subject essential fatty acids eng
dc.subject docosahexaenoic acid eng
dc.subject gas chromatography eng
dc.title Význam a stanovení esenciálních mastných kyselin u diabetiků typu 2 cze
dc.title.alternative Importance and Determination of the Content of Essential Fatty Acids in EDTA Plasma Type 2 Diabetics eng
dc.type ConferenceObject cze
dc.description.abstract-translated Essential fatty acids have an important role in the regulation of metabolism of fatty acids in plasma and by activating nuclear receptor PPAR-γ. Excess ω-3 essential acids decreases the level of triglycerides and LDL-cholesterol diet, and therefore with a higher content of ω-3 essential acids have a beneficial effect on the treatment of the metabolic syndrome, insulin resistance and diabetes type 2. Their deficiency causes low production of anti-inflammatory eicosanoids and anti-aggregation protein, consisting mainly of eicosapentaenoic acid (ω-3). Excess ω-6 essential acids in turn increases the production of proinflammatory eicosanoids and pro-aggregation of proteins, mainly arachidonic acid (ω-6). Determination of plasma levels and possibly ratio ω-3 / ω-6, is of great importance for diagnostic and supplementation with essential acids at the above mentioned diseases. The present work deals with the determination of plasma levels of essential fatty acids in diabetic patients and healthy population. In the experimental part were determined by gas chromatography in plasma concentrations of essential fatty acids and correlated with the plasma concentrations of glycated hemoglobin (HbA1c), which characterizes the severity of the disease. Fifteen of essential fatty acids was found a large concentration variability of measured data, which was caused by the different eating habits of patients. Statistical analysis of the results obtained and by mutually comparing the control group was the diabetic group was statistically significant only correlation docosahexaenoic acid (ω-3) versus glycated hemoglobin (HbA1c). eng
dc.event Studentská vědecká odborná činnost 2015/2016 (14.06.2016 - 14.06.2016) cze
dc.peerreviewed yes cze
dc.publicationstatus postprint cze
dc.project.ID SGS_2016_004/Využití analytických, molekulárně biologických, mikrobiologických a cytologických metod pro analýzy biologických materiálů cze
dc.identifier.obd 39876939 cze


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account