Enthalpy of dissolution and thermal dehydration of calcium oxalate hydrates

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Sádovská Galina
dc.contributor.author Wolf Gert
dc.date.accessioned 2016-11-14T08:19:41Z
dc.date.available 2016-11-14T08:19:41Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.issn 1388-6150
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/66492
dc.description.abstract The enthalpies of dissolution of calcium oxalate hydrates at 25 A degrees C were calculated from indirect calorimetric experiments requiring three easy measurable reactions. The first reaction was dissolution of calcium oxalate hydrates in hydrochloric acid, dissolution of sodium oxalate in hydrochloric acid was used as the second, and dissolution of sodium oxalate in tetramethylammonium chloride as the last one. The results Delta(diss) H = 21.1, 20.8 and 31.7 kJ mol(-1) correspond to mono-, di- and trihydrate form. Dehydration enthalpy of these hydrates was determined by DSC method in the temperature range of 20-300 A degrees C. Corresponding values of Delta(deh) H for dehydration of 1, 2 and 3 mol of water from calcium oxalates are 66.5, 83.6 and 143.9 kJ mol(-1). The estimation of enthalpy of formation from DSC experiments gives values -1,984 and -2,296 kJ mol(-1) for calcium oxalate dihydrate and trihydrate, respectively. The enthalpy contribution of the water in the calcium oxalate hydrates calculated from the determined values of the dehydration and dissolution enthalpy using two different calorimetric methods is compared. eng
dc.format p. 2063-2068 eng
dc.language.iso eng
dc.publisher Springer eng
dc.relation.ispartof Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, volume 119, issue: 3 eng
dc.rights Práce není přístupná eng
dc.subject Calcium oxalate hydrates eng
dc.subject Calorimetry eng
dc.subject Enthalpy eng
dc.subject Dehydration eng
dc.subject Dissolution eng
dc.subject Formation eng
dc.subject hydtráty šťavelanu vápenatého cze
dc.subject kalorimetrie cze
dc.subject entalpie cze
dc.subject dehydratace cze
dc.subject rozpouštění cze
dc.subject vznik cze
dc.title Enthalpy of dissolution and thermal dehydration of calcium oxalate hydrates eng
dc.title.alternative Rozpouštěcí entalpie a dehydratace hydrátů šťavelanu vápenatého cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Rozpouštěcí entalpie hydrátů šťavelanu vápenatého při 25 °C byla vypočítána nepřímo z kalorimetrických měření tří jednoduchých reakcí. První reakcí bylo rozpouštění hydrátů šťavelanu vápenatého v kyselině chlorovodíkové, další pak rozpouštění šťavelanu sodného v kyselině chlorovodíkové a poslední pak rozpouštění šťavelanu sodného v chloridu tetramethylamonném. Výsledné hodnoty rozpouštěcí entalpie jsou delta H = 21,1; 20,8 a 31,7 kJ mol(-1) pro mono-, di- a trihydrát. Entalpie dehydratace těchto hydrátů byla určena měřením na DSC v rozmezí teplot 20-300 °C a byly získány hodnoty 66,5; 83,6 a 143,9 kJ mol(-1) pro mono-, di- a trihydrát. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus postprint eng
dc.identifier.doi 10.1007/s10973-014-4350-x eng
dc.identifier.wos 000350225500056 eng
dc.identifier.obd 39874433


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet