Abstrakt:
Bakalářská práce popisuje lipidy, jejich rozdělení, vlastnosti, výskyt v biologii, využití ve farmacii a průmyslu. V prvé části je popsáno rozdělení lipidů, konkrétně se dělí na jednoduché (tuky, oleje, vosky) a složené (fosfolipidy, glykolipidy), jejich původ může být rostlinný, živočišný ale i syntetický. Další část popisuje výskyt lipidů, které se nachází v lidském těle, ve zvířatech a rostlinách; včetně jejich funkce, které jsou ochranné, zásobní, energetická (například fosfolipidy jsou součástí buněčných membrán).
V poslední části je popsáno využití lipidů v různých odvětvích průmyslu. V potravinářském průmyslu se převážně používají rostlinné oleje, z kterých se dále vyrábějí margaríny a pokrmové tuky. Ve farmaceutickém průmyslu se využívají hlavně na výrobu mastí a olejnatých přípravků. V chemickém průmyslu jsou triacylglyceroly výchozí surovinou pro výrobu řady sloučenin (např. mastné kyseliny, alkoholy, metylestery), využívají se na výrobu olejových nátěrových hmot, tmelů a na výrobu bionafty.