Přístup k e-verzi:Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 27.5.2024
Studijní obor:Hodnocení a analýza potravin
Abstrakt:
Teoretická část práce se věnuje obecnému rozdělení a charakterizaci alkaloidů, především je
zaměřena na kapsaicin, který je nejvýznamnějším alkaloidem ze skupiny kapsaicinoidů.
Popisuje jak jeho vlastnosti, tak i možnosti stanovení nejen pomocí elektrochemických metod.
V experimentální části je popsána příprava roztoků a uhlíkové pastové elektrody, včetně
použité instrumentace. V části výsledky a diskuse je prezentována volba základního
elektrolytu a optimalizace podmínek pro stanovení kapsaicinu. Tato část rovněž popisuje
spolehlivost metody na modelových a reálných vzorcích včetně možných rušivých vlivů
dalších látek. Studie je doplněna o nastínění možností stanovení kapsaicinu pomocí jiných
typů pevných elektrod na bázi uhlíku.