Přístup k e-verzi:Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 23.5.2024
Studijní obor:Hodnocení a analýza potravin
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá nalezením optimálních podmínek pro separaci oligosacharidů pomocí kapilární elektroforézy. V rámci práce byly testovány vlivy složení základního elektrolytu, separačních podmínek (vkládané napětí) a použití chemicky modifikovaných kapilár na separaci oligosacharidů. Na základě vlastností oligosacharidů (absence chromoforů a fluoroforů, molekula bez náboje) bylo provedeno několik derivatizačních reakcí s různými derivatizačními činidly. Uvedené postupy jsou rešeršně popsány v části diplomové práce o aplikacích. V experimentální části byly nalezeny vhodné podmínky, které poskytovaly optimální analýzu oligosacharidů. Dosažené výsledky jsou porovnány a diskutovány s ohledem na co nejvyšší účinnost separace a píkovou kapacitu testovaných systémů.