Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá stravovacími návyky pacientů se stomií. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je pojednáváno o anatomii a fyziologii tlustého a tenkého střeva, rozdělení stomií a o indikacích vedoucích ke stomii. Část práce je věnována nejčastějším komplikacím, které mohou vzniknout v časném nebo pozdním pooperačním období po vytvoření stomie a operačním výkonům vedoucím k vyvedení stomie. Jedna z kapitol je zaměřena na edukaci pacientů, práci stomické sestry a organizace pro pacienty se stomií. V oblasti výživy se zabývám jejím zpracováním, jak obecně, tak i pro jednotlivé druhy stomií. V praktické části jsou statisticky zpracovány údaje, které byly získány od hospitalizovaných pacientů pomocí dotazníkového šetření. Dotazníky byly zaměřeny především na jejich stravovací návyky a na informovanost pacientů v oblasti výživy, kým byli pacienti informováni o dietních opatřeních a zda znají a dodržují vhodné stravovací návyky týkající se jejich onemocnění.