dc.contributor.advisor |
Jankovičová, Barbora |
|
dc.contributor.author |
Cochlarová, Tereza
|
|
dc.date.accessioned |
2012-09-14T04:42:33Z |
|
dc.date.available |
2012-09-14T04:42:33Z |
|
dc.date.issued |
2012 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/47500 |
|
dc.description.abstract |
Práce je věnována alergickým onemocněním se zaměřením na zkřížené alergie potraviny–pyly.
Příčinou zkřížené reaktivity mezi zdánlivě nesouvisejícími inhalačními a potravinovými alergeny je v tomto případě jejich vzájemná strukturní podobnost. Nejčastější projev potravinové alergie představuje orální alergický syndrom, který u silně reagujících pacientů může končit až život ohrožujícím anafylaktickým šokem. Z důvodu možného předejití těmto závažným komplikacím je zapotřebí správná diagnostika
onemocnění. Velký pokrok je pak pozorován především v oblasti léčby ve formě tzv. imunoterapie, která představuje možnou budoucnost léčby alergických onemocnění, avšak u zkřížené alergie je zatím spíše ve fázi výzkumu. |
cze |
dc.format |
52 s. |
cze |
dc.format.extent |
1152664 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
bez omezení |
cze |
dc.subject |
zkřížené alergie |
cze |
dc.subject |
orální alergický syndrom |
cze |
dc.subject |
IgE |
cze |
dc.subject |
homologie alergenů |
cze |
dc.subject |
cross-allergy |
eng |
dc.subject |
oral allergy syndrome |
eng |
dc.subject |
IgE |
eng |
dc.subject |
homologous allergens |
eng |
dc.title |
Problematika zkřížené alergie na pyly a potraviny |
cze |
dc.title.alternative |
The issue of cross-reactive allergy to pollens and foods |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.date.accepted |
2012 |
|
dc.description.abstract-translated |
This bachelor thesis is about allergic diseases
with focus on cross allergies pollen-food. The cause of cross reactivity in between seemingly not connected inhalation and food allergens is similarity of their structures. Most frequent manifestation of the food allergy is oral allergy
syndrome, which can end up in life threatening anaphylactic shock in strongly reacting patients. Because of possible prevention of these grave complications, correct diagnostics of disease is needed. Big progress is observed in so-called immunotherapy, which stands for the possible future of allergic diseases treatment, but in the case of cross allergy, it is still in research phase. |
eng |
dc.description.department |
Katedra biologických a biochemických věd |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Klinická biologie a chemie |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D27357 |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Speciální chemicko-biologické obory |
cze |
dc.description.defence |
1. Prezentace výsledků bakalářské práce
2. Diskuze k posudkům vedoucího bakalářské práce
3. Studentka zodpověděla všechny dotazy a připomínky k bakalářské práci |
cze |
dc.identifier.stag |
18412 |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |