dc.contributor.advisor |
Adam, Martin |
cze |
dc.contributor.author |
Suchánková, Petra
|
|
dc.date.accessioned |
2012-07-15T22:45:00Z |
|
dc.date.available |
2012-07-15T22:45:00Z |
|
dc.date.issued |
2012 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/46575 |
|
dc.description.abstract |
Práce se zabývá možnostmi aplikace metody QuEChERS na extrakci syntetických potravinářských barviv. Podmínky extrakce byly optimalizovány z hlediska vhodného extrakčního rozpouštědla, jeho množství, úpravy pH a přídavku solí. Jako nejvhodnější byl vyhodnocen systém 5 ml vzorku, 2 ml propan-1-olu jako extrakčního rozpouštědla s přídavkem 0,6 g NaCl, 2,4 g MgSO4 a 0,75 ml 35% HCl. Optimalizované podmínky extrakce byly statisticky vyhodnoceny na základě analýzy extraktů kapalinovou chromatografií s detekcí ve viditelné oblasti světla. |
cze |
dc.format |
78 s. |
cze |
dc.format.extent |
5581397 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 22.5.2022 |
cze |
dc.subject |
QuEChERS |
cze |
dc.subject |
extrakce |
cze |
dc.subject |
syntetická potravinářská barviva |
cze |
dc.subject |
extraction |
eng |
dc.subject |
synthetic food colorants |
eng |
dc.title |
Analýza syntetických potravinářských barviv s využitím metody QuEChERS |
cze |
dc.title.alternative |
Analysis of synthetic colorants in foodstuffs by means of QuEChERS method |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Česla, Petr |
cze |
dc.date.accepted |
2012 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
This work deals with the application of the QuEChERS method for extraction of synthetic food dyes. Extraction conditions were optimized in terms of a suitable extraction solvent, its amount, the pH adjustment and addition of salt. As the best system 5 ml of sample, 2 ml of propan-1-ol as the extraction solvent with addition of 0.6 g NaCl, 2.4 g MgSO4, and 0.75 ml 35% HCl was evaluated. The optimised extraction conditions were statistically evaluated by analysis of extracts by liquid chromatography with detection in the visible region. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D26201 |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy oponenta a členů komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
18385 |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |