Analýza syntetických potravinářských barviv s využitím metody QuEChERS

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Adam, Martin cze
dc.contributor.author Suchánková, Petra
dc.date.accessioned 2012-07-15T22:45:00Z
dc.date.available 2012-07-15T22:45:00Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/46575
dc.description.abstract Práce se zabývá možnostmi aplikace metody QuEChERS na extrakci syntetických potravinářských barviv. Podmínky extrakce byly optimalizovány z hlediska vhodného extrakčního rozpouštědla, jeho množství, úpravy pH a přídavku solí. Jako nejvhodnější byl vyhodnocen systém 5 ml vzorku, 2 ml propan-1-olu jako extrakčního rozpouštědla s přídavkem 0,6 g NaCl, 2,4 g MgSO4 a 0,75 ml 35% HCl. Optimalizované podmínky extrakce byly statisticky vyhodnoceny na základě analýzy extraktů kapalinovou chromatografií s detekcí ve viditelné oblasti světla. cze
dc.format 78 s. cze
dc.format.extent 5581397 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 22.5.2022 cze
dc.subject QuEChERS cze
dc.subject extrakce cze
dc.subject syntetická potravinářská barviva cze
dc.subject extraction eng
dc.subject synthetic food colorants eng
dc.title Analýza syntetických potravinářských barviv s využitím metody QuEChERS cze
dc.title.alternative Analysis of synthetic colorants in foodstuffs by means of QuEChERS method eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Česla, Petr cze
dc.date.accepted 2012 cze
dc.description.abstract-translated This work deals with the application of the QuEChERS method for extraction of synthetic food dyes. Extraction conditions were optimized in terms of a suitable extraction solvent, its amount, the pH adjustment and addition of salt. As the best system 5 ml of sample, 2 ml of propan-1-ol as the extraction solvent with addition of 0.6 g NaCl, 2.4 g MgSO4, and 0.75 ml 35% HCl was evaluated. The optimised extraction conditions were statistically evaluated by analysis of extracts by liquid chromatography with detection in the visible region. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D26201 cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy oponenta a členů komise. cze
dc.identifier.stag 18385 cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet